Átlagosan négy százalékkal emelkedik az Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél dolgozók fizetése az idén. Emel bért a városi közlekedési cég is, miután a napokban megegyeztek a szakszervezetekkel – írja a delmagyar.hu.

Több mint 1 milliárd 81 millió forintot fordított a bérek kifizetésére tavalyelőtt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) – derül ki a cég 2018-as nyilvános foglalkoztatási adataiból. Szintén ebből tudható, hogy akkor át­­lagban 380 ember dolgozott náluk, amiben a közmunkások is benne voltak. Az átlagkereset 237 ezer forint volt. A tavalyi mérleg még nem nyilvános, az viszont biztos, hogy bérekre minden évben többet költenek. Ez egyebek mellett a minimálbér-emelés miatt van így, de emelnek azon kívül is.

Az SZKHT idén átlagosan 4 százalékos béremeléssel számol, ennyiben egyeztek meg a szakszervezetekkel, akik egyébként többet szerettek volna – mondta lapunknak Makrai László. Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a bérfejlesztést differenciáltan adják, az összegről a dolgozók teljesítménye alapján döntenek.

A Szegedi Közlekedési Társaságnál (SZKT) 2018-ban havi 270 ezer forint volt az átlagkereset, de a bérszámítás ennél a cégnél is nagyon összetett – mondta az ügyvezető igazgató. Majó-Petri Zoltán hozzátette, hogy idén 125 forinttal emelik a dolgozók órabérét, szintén a szakszervezetekkel való tárgyalások után.

A nyilvános adatok szerint az SZKT-nál órabérben dolgozók fizetését tavalyelőtt minimum 112 forinttal, a havibérért foglal­koztatottakét pedig 19 ezer 500 forinttal emelték. Ahogy idén, akkor is számoltak különféle pótlékokkal. Így több pénzt kap­hatnak azok a dolgozók, akik például balesetmentesen vezetnek, és többet kereshet az is, aki már régóta a vállalatnál van.

2020-ban a bruttó minimálbér 161 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 210 ezer a kormányrendelet szerint. Ennyi pénzt azok kapnak, akik főállásban dolgoznak, vagyis napi nyolc órát, egész pontosan heti 36 óránál többet. A minimálbérhez igazodó minimum órabér bruttó 926 forint.

Forrás: delmagyar.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!