Új akciót indított az Amnesty International, hogy ugyanazért a munkáért végre a nők is ugyanazt a bért kapják, mint a férfiak. A kampányhoz már több cég és önkormányzat is csatlakozott. Közzéteszik, náluk hogyan áll az egyenlőségért vívott küzdelem, vagy ha az még nem kezdődött meg, hogyan akarnak belevágni – írja a Klubrádió.

Egy lépéssel közelebb – ezzel a címmel indít kampányt a nemek közötti béregyenlőségért az Amnesty International. Első körben az a céljuk, hogy nyilvánossá váljanak a nemek szerinti béradatok, és hogy legyen egy honlap, ahol tájékozódni lehet a kérdésben. Nagy-Britanniában már van ilyen, és hatékonyan működik – mondta Demeter Áron, az AI munkatársa.

Abban bíznak, az átláthatóság hozzájárul ahhoz, hogy bezáruljon a nemek közti bérolló. Magyarországnak is gyorsítania kellene, mert egyes kutatások szerint, ha a mostani tempóban halad, itthon csak 2100-ra lesznek azonosak a hasonló posztokon dolgozó nők és férfiak bérei – tette hozzá az emberi jogi szakértő.

Sok cég és önkormányzat örömmel csatlakozott a kampányhoz, elsőre tőlük is azt kérték a szervezők, hogy egyértelmű, jól összehasonlítható, adatokat tegyenek elérhetővé. A cégeknek arra is lesz lehetőségük, hogy megmagyarázzák a bérkülönbségek okát, valamint elmondják, mit akarnak tenni ellene – mondta Demeter Áron, aki szerint az átláthatóság minden ilyen típusú munka előfeltétele, és Magyarország még ettől is nagyon messze van.

Ugyan az Amnestynél a nők és a férfiak közötti bérkülönbségekről még nincs kimutatás, de ígéretük szerint – főleg, hogy ők indították a kampányt – ott lesznek az első szervezetek között, akik az erre vonatkozó adatokat nyilvánosságra hozzák.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!