Nem történt előrelépés a hetek óta húzódó bértárgyalásban az Audi Hungaria és az AHFSZ között. Ma adta át legújabb bérajánlatát a munkáltató, mely továbbra sem tartalmazza a szakszervezet egyik legfontosabb követelését, a foglalkoztatási garanciát.

Az Audi Hungaria legújabb bérajánlatának egyik új eleme, hogy a vállalat beemelte az inflációkövetést a munkavállalói alapbér esetében.

Ahogyan az ajánlatban írják: „A 3 éves futamidejű ajánlat reálértékének megtartása érdekében a vállalat felajánlja a 2021 és 2022-es évekre vonatkozóan az inflációkövetést (2021: 3,3%; 2022: 3,0%). Ennek értelmében az adott évekre ajánlott emelt összegű alapbér a tényleges inflációs ráta és a figyelembe vett prognózis különbségével, a tényleges inflációs ráta nyilvánosságra hozatala után, a következő évben korrigálásra kerül.” Ennek megfelelően jövőre az alapbér előzetes becslések szerint 45 ezer forintra emelkedne, 2022-ben pedig elérné a 48 ezer forintot.

Eltérő álláspontok a lojalitási bónusz és a VBK terén

A lojalitási bónuszban még továbbra sem közeledett a két fél egymáshoz, hiszen az AHFSZ legutóbbi bérkövetelése az 5. évi indulásban adott 6000 forintot követően 2500 forintos emelkedést tartalmazott, ezzel szemben a munkáltató kitart az évente havi 1500 forintos emelés mellett, kiegészítve az ajánlat 3 éves futamidejére vonatkozó összegekkel.

A munkáltató részben engedett a VBK emelésén és habár még mindig elmarad a bérköveteléstől, jövőre 20 ezer, 2022-ben pedig további 30 ezer forinttal emelné a béren kívüli juttatás összegét.

A szakszervezet még nem reagált az új bérajánlatra, holnap kiértékelik, majd március 10-én közli álláspontját. Ami biztos, hogy a foglalkoztatási garancia kihagyása a legutóbbi bérajánlatból, fájó pontnak számít.

Forrás: autopro.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ