A budapesti és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átlagfizetés között például 207 ezer forint a különbség – írja a Népszava.

Tovább nőtt a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb keresetű térség között a KSH friss adatai szerint

- számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Az országos átlagkereset a KSH friss adatai szerint tavaly meghaladta a bruttó 367 ezer forintot, ez 11,4 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. Ennél többet csak Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten kerestek. 

A fővárosiak a legtöbbet, havi 460 ezer forintot, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a bruttó 253 ezer forintot sem érte el.

A különbség több mint 207 ezer forint, ez 13,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. z A szakszervezetek szerint tovább nőhet a már most sem kicsi szakadék. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt nyilatkozta a csatornának, hogy növekszik majd ezekből a térségekből az elvándorlás, ezáltal egyre kevesebb fogyasztó lesz a szegényebb térségekben. Emiatt a cégek kerülnek nehéz helyzetbe, ami negatív spriált eredményez: csökkenő gazdasági teljesítményt és béreket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériuma a csatorna érdeklődésére azt válaszolta, hogy kisebbek az uniós átlaghoz képest a jövedelmi egyenlőtlenségek itthon, de javulásra számítanak. Szerintük a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelése mérsékli az országrészek közötti különbségeket.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ