Majdnem kilenc évi átlagfizetésből jön ki egy átlagos árú budapesti lakás.

A fizetések nagyot nőttek az elmúlt években, a nettó bérek megyei szinten 46-59 százalékkal lettek magasabbak. Csakhogy a lakásárak is jelentősen nőttek – ezért az ingatlan.com most azt vizsgálta még, hogy 2015 és 2020 februárjában hány havi nettó fizetés kell egy átlagos árú, 50 négyzetméteres használt lakás megvásárlásához.

 Kiderült, hogy Budapesten és mind a 19 megyeszékhelyen nagyobbat drágultak a lakások, mint amennyivel a fizetések nőttek.

Az ingatlan.com elemzése szerint jelenleg Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért: a megyei nettó átlagfizetés 111-szereséből jön ki, szemben az öt évvel korábbi helyzettel, 2015-ben ugyanis 77 hónapra elegendő fizetés is elég lett volna ehhez.

Debrecen után következik Budapest, ahol jelenleg 104 havi nettó bérből jön csak ki egy 50 négyzetméteres lakás. Öt évvel korábban kedvezőbb volt a helyzet, az akkori havi nettó 68-szorosából kijött volna a szóban forgó lakás.

Salgótarjánban kell a legkevesebbet gyűjteni, 43 havi fizetés elég az ottani lakásokhoz.

Kivételes eredményt ért el Győr, ott 2015-ben a nettó fizetések 79-szerese, most pedig a 80-szorosa kell egy lakáshoz. Ennek a magyarázata az, hogy 10 ezer lakosra vetítve évek óta itt építik a legtöbb lakást az országban, a kínálat bővülése pedig megfékezte a lakásdrágulást – írta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!