Még mindig messze van egymástól a munkáltatói és a munkavállalói oldal álláspontja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), ahol a minimálbér és szakmunkás bérminimum emeléséről döntenek - mondta el Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Kiemelte: a munkáltatói oldal jelezte, hogy a szakszervezetek elvárásait kormányzati segítség nélkül nem lehet teljesíteni, a költségvetést azonban már elfogadta a parlament.

Dávid Ferenc arról is beszámolt, hogy a tárgyaláson Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a kereskedelmi boltok létszámbővítését célzó esetleges kormányzati javaslatot firtató kérdésre azt válaszolta, nincs kormányzati álláspont a kérdésben.

            
    Dávid Ferenc hangsúlyozta: a helyzet tisztázatlansága miatt a tárgyalásokon a legnagyobb nehézséget a kereskedelem okozza, amely bérigényes terület, alkalmazottként több mint 300 ezer embert foglalkoztat, és az ágazat munkáltatóit nagyban érinti a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésének mértéke. Ezért a helyzet megoldásáig a munkáltatói oldal nem tud a minimálbér emelésről nyilatkozni, ugyanis ha a kormány előírja a létszámbővítést, akkor a munkáltatói oldalnak kisebb lesz költségviselő képessége, bérpozíciója megváltozik - fejtette ki a főtitkár.

Dávid Ferenc szerint a jelenlegi helyzetet az is nehezíti, hogy már kész a jövő évi költségvetés, ezért kezdeményezték, hogy a mostani VKF tárgyalásokon térjenek ki azokra a lehetőségekre is, amelyek révén 2017-től növelni lehet majd a minimálbér nettó értékét. Mindez csak az adó és járulékterhek csökkentése révén oldható meg és mindenképp kell hozzá a kormányzat segítsége is - közölte.  

Gaskó István a Liga Szakszervezetek elnöke ugyancsak csütörtökön Győrben tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a Liga nyomásgyakorlásra készül a minimálbér emelése érdekében, miután a munkáltatói és munkavállalói álláspontok nem közelednek egymáshoz. Hozzátette: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég 5,5 százalékos minimálbér-emelésről beszélt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán 2,5 százalékos emelésről szólt, a csütörtöki tárgyaláson a munkaadók pedig az emelés 1,5 százalékos lehetőségéről beszéltek. Ezekkel az álláspontokkal a Liga nem tud kiegyezni - mondta.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a Liga azt akarja elérni, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum szintjét, ehhez mintegy 20 ezer forintos emelés szükséges.