A tegnapi tárgyaláson az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációja átadta a munkavállalói oldal legújabb bérkövetelési csomagját. Az AHFSZ a hírlevelében azt hangsúlyozza, hogy  tárgyalásos úton történő megállapodás lehetőségét támogatva közeledtek a munkáltatói oldal ajánlata felé. A különbség ugyanakkor még mindig jelentős – írja a Portfolio.

 A munkavállalói oldal újabb követelési csomagja az AHFSZ értelmezése szerint markáns elmozdulást mutat, amiben a munkáltatói ajánlat két konkrét tételével is egyetért és elfogadja azokat. Ugyanakkor az új bérmegállapodás legalapvetőbb elemével, az alapbéremeléssel kapcsolatban továbbra is jelentős a különbség a munkaadói és a munkavállalói oldal között. 

Az Audi legutóbbi bérajánlatával egybevetve látható, hogy nincs már véleménykülönbség a jubileumi bónusz és a mozgóbér tekintetében. A lojalitás bónusz tekintetében sem látszik áthidalhatatlan távolság (1500 vs. 2500 Ft éves emelés a 6. évtől). A szakszervezet tovbábra is ragaszkodik az egyszeri kifizetéshez, a foglalkoztatási garanciához, ezeket az Audi javaslata nem tartalmazza. Különbség még a béren kívüli juttatás mértéke, ezt a munkáltató 4 évig szinten tartaná, a szakszervezet viszont 2020-2021-ben jelentősen emelné. 

A legnagyobb különbség az alapbér emelésének mértékében van, az Audi fix 35-40 ezer forintos emelése 2023-ig  nagyon távol áll a szakszervezet következő két évre szóló 57, illetve 62 ezer forintos követelésétől, ami ráadásul magasabb jövedelemkategóriákban még több lehet.

 

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!