A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) rámutatott: a pótlék nem béremelés, így azt a kormány bármikor visszavonhatja – írja a Népszava.

A PSZ szerint megtévesztő volt Kásler Miklós humánminiszter hétfői bejelentése, miszerint júliustól tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére ágazati szakmai pótlék bevezetésével. Az érdekképviselet rámutatott: a pótlék nem béremelés, így azt a kormány bármikor visszavonhatja. Ráadásul ez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a pedagógusok keresete.

A pótlékot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is elfogadhatatlannak tartja, amivel szerintük csak a tanárok szemét próbálják kiszúrni. Rámutattak: a tíz százalékos pótlék, figyelembe véve az idei vére jósolt inflációt (4-5 százalék) körülbelül nulla százalékos reálbér-növekedést jelent.

Közben az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy „csekély” volt a tiltakozás az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen, így nincs olyan körülmény, amely akadályozná, hogy már idén szeptemberben bevezessék. Kásler Miklós figyelmét mintha teljesen elkerülte volna az az országos tiltakozóhullám, ami az új NAT január 31-ei bemutatása óta a mai napig sem csitult. Legelőször szakmai és érdekvédelmi szervezetek nevezték elfogadhatatlannak az új alaptantervet.

Álláspontjuk szerint ugyanis a NAT titokban, széles körű társadalmi-szakmai vita nélkül készült, továbbá nem mérsékli, hanem növeli a tananyagot, ráadásul a bevezetéshez sem áll rendelkezésre elég felkészülési idő.

Számos – cikkünk írásáig több mint negyven – iskola tantestülete is tiltakozó nyilatkozatot fogalmazott meg, köztük a 2019-ben az ország első és második legjobb középiskolájának tartott veszprémi Lovassy László Gimnázium és a budapesti Eötvös József Gimnázium. A legnívósabb középiskolák rangsorának harmadik helyén szereplő zuglói Szent István Gimnázium tanárai is nemtetszésüknek adtak hangot.

A pedagógusok mellett számos egyetemi oktatós is „megütközését és felháborodását” fejezte ki az alaptanterv kapcsán, elsősorban annak irodalomtanításra vonatkozó fejezete miatt.

A nyílt levelet az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Pannon Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem oktatói tették közzé.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!