Megállapodtak a BKV munkáltatói és munkavállalói a 2020-as bérekről – áll az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményében.

A 2020-as évre átlagosan 10%-os béremelés történik január elsejétől. Az első két hónapra egységesen egyszeri 60 ezer forint kerül kifizetésre, márciustól pedig 8 százalékos személyi alapbérfejlesztésre kerül sor, amelynek minimális mértéke 35.000 Ft (201 Ft/óra). Ez az összeg legtöbb esetben meghaladja a 10%-ot

– írják.

Ezen kívül a senioritási pótlékot felváltja majd az úgynevezett Budapest pótlék, amelyet úgy számolnak majd ki, hogy a BKV-nál töltött évek számát megszorozzák 0,4 százalékkal. Ez a pótlék a tervek szerint évente emelkedne, míg eléri az 1 százalékot. 

Hosszú egyezkedésen vannak túl a BKV szakszervezetei, ugyanis a korábban felajánlott 6+2 százalékos béremelést, „szánalmasan”, illetve „megalázóan kevésnek” értékelték, így több hónap alatt sem sikerült megállapodni a munkáltatóval és a városvezetéssel, helyette 15 százalékos emelést szerettek volna. Február közepén pedig még kollektív munkaügyi vitát is kezdeményeztek, amely lényegében egy sztrájk előkészítése volt.

Karácsony Gergely február 19-én nyilatkozta azt az Inforádióban, hogy a főváros nincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy a követelt 15 százalékot megadják, de mint mondta,  a BKV által kínált 8 százalékhoz képest van mozgástér felfelé. Továbbá arról is biztosította a hallgatóságot, hogy kizártnak tartja, hogy eljussanak a sztrájkig.

Kerestük az EKSZ-t is a bérmegállapodással kapcsolatban, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!