Vidéki és fővárosi iskolák vezetői, pedagógusai panaszkodnak arra, hogy számos óraadó tanár nem kapta meg a járandóságát, és sokan hiába várják az utazási költségtérítések és a jubileumi jutalmak folyósítását is – értesült a Magyar Nemzet. Akad olyan iskola, ahol a tanároknak kell krétát, táblafilcet venni, és információink szerint arra is volt már példa, hogy vállalkozók nem voltak hajlandók dolgozni több iskolának, mivel nem tudják, mikor látnak valamit a munkadíjukból. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a kormány által adott 26,5 milliárdos többletforrásból a Klik rendezi a tartozásait.

Óraadó tanárok dolgoznak hónapok óta ingyen, sokan nem kaptak utazási költségtérítést és jubileumi jutalmat sem, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ugyanis szeptember óta késik a kifizetésükkel. Emiatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap a Klik székháza elé hívta a média képviselőit, s jelenlétükben egy fizetési felszólítást nyújtott át a központ képviselőjének.

– Több kollégánk érintett, s más iskolában sem jobb a helyzet – közölte lapunkkal egy fővárosi gimnázium igazgatóhelyettese, majd kérdésünkre rávágta: – Nekem fontos az állásom. Le ne írja a nevemet!

Félelem az iskolákban

Hasonlóan reagáltak más pesti és vidéki intézmények munkatársai is. Nem túlzás tehát azt állítani: a tanárok félnek nyíltan beszélni a problémáikról.

– A félelem valóban jelen van a tanári szobákban, bár a szakszervezetnél mi mindenkinek azt mondjuk: ha csakugyan jogállamban élünk, akkor senkinek sincs oka retorziótól tartani azért, mert az elmaradt járandóságát követeli, vagy kiáll a társaiért – fogalmazott lapunknak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az érdek-képviseleti vezető hangsúlyozta: az Országgyűlés tavaly és idén egyaránt kevesebb forrást adott a Kliknek, mint amennyibe a köznevelés rendszerének fenntartása kerül. Bár ezt a szakmai szervezetek jelezték, a kormány egészen a közelmúltig nem foglalkozott a kérdéssel. Végül azonban a 2015-ös költségvetésben szereplő forrásokon felül további 26,5 milliárd forintot csoportosítottak át erre a célra. Ez az összeg Galló Istvánné szerint gyorssegély, és lehetséges, hogy az összes elmaradás teljesítése még többe kerülhet.

A tanárok vásárolnak

– Munkaügyesként dolgozom egy budapesti általános iskolában. Az intézmények anyagi problémáiról hosszasan tudnék mesélni – ezt már egy olvasónk jegyezte meg, aztán egyből a tárgyra tért: „Az iskolánk nem adhat fel levelet a Magyar Postán, csak akkor, ha azonnal fizetjük annak feladási költségét. A posta arra hivatkozva teszi ezt, hogy túl nagy az adósság, ezért nem hajlandó hitelezni." Az asszony felidézte azt is, hogy a tanév elején szükség lett volna vízvezeték-szerelőre, aki a mosdókban elhárít kisebb-nagyobb problémákat. Számtalan szakembert fölhívtak, de senki nem akarta elvállalni a munkát, mert attól féltek, hogy egyáltalán nem, vagy csak hosszú késedelem múltán kapnák meg az azért járó díjat a Kliktől.

– Gyakran előfordul, hogy a tanárok vásárolják meg a szükséges színes krétákat, táblafilceket, és a szülők hoznak író- és fénymásolólapokat, mivel az iskola kasszája üres – fűzte hozzá informátorunk, mielőtt megerősítette volna: náluk is vannak olyan óraadó tanárok, akiknek hónapok óta tartozik a Klik.

Rendezni fogják a tartozásokat

Ezek után ismét Galló Istvánnéhoz fordultunk, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig hangsúlyozta: „A hivatalos közlések szerint a kormány feltett szándéka a tanári pálya presztízsének emelése. Ha valóban tenni akarnak valamit ennek érdekében, akkor gondoskodjanak róla, hogy mindenki időben megkapja a pénzét. A magánszektorban sem szép dolog, ha valaki csúszik az alkalmazottainak kifizetésével, ugyanez viszont az állam esetében megengedhetetlen!"

A Klik vezetése és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sem csinált titkot abból, hogy nincs minden rendben a kifizetésekkel. Czunyiné Bertalan Judit, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára tegnap egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta, a Klik a kormány által adott 26,5 milliárd forintos többletből fogja rendezni tartozásait.

A sajtótájékoztatón egyébként az intézményfenntartó Köznevelés az iskolában elnevezésű, tízmilliárd forintos fejlesztési programját mutatták be. Ennek keretében például fejlesztették a Klik központját, valamint pályázati úton összegyűjtötték és elérhetővé tették a többi tanár számára 299 iskola valamilyen szempontból kiemelkedő gyakorlatát. Emellett 171, zömében hátrányos helyzetű régióban található intézmény fejlesztése is megtörtént. Ez azt jelenti, hogy az iskolák könyveket, sporteszközöket kaptak – közölte Hanesz József, a Klik elnöke és Kajdi Ákos, a szervezet pályázatkezelő főosztályának vezetője.

Forrás: mno.hu