Csütörtök délután tette közzé új bérkövetelési csomagját az Audi Hungária Független Szakszervezet. Csak egyetlen ponton kérnek kevesebbet – írja a portfolio.hu.

Néhány napja a Portfolio is beszámolt arról, hogy a szakszervezet nem fogadta el az Audi vezetésének béremelési javaslatát. A tárgyalások csütörtökön folytatódtak, amit az érdekképviselet illetékesei azzal kezdtek, hogy átadták a 2020-as és 2021-es évekre vonatkozó új bérkövetelési csomagjukat. Ennek tartalma a következő:

  • Alapbéremelés: 2020-ban 12%, minimum 60 ezer, 2021-ben 11%, minimum 65 ezer forint.
  • Lojalitás bónusz: évtől indul 6000 forintról és évente 2500 forinttal emelkedik. Egyedül ebben az elemben csökkentette elvárását a szakszervezet, mert korábban évi 3000 forintosemelkedést kért.
  • A jubileumi bónusztévente indexálják mindkét évben.
  • Mozgóbér: 4% mozgóbér alapbéresítése mindkét évben.
  • Egyszeri kifizetés:2020-ban és 2021-ben is 200 ezer forint.
  • Foglalkoztatási garancia: 2020. április 1-től 2029. december 31-ig.
  • VBK: 2021-re 460 ezer forint, 2022-re 510 ezer forint.

Az AHFSZ azzal érvel, hogy a lojalitási bónusz emelésének mértékére vonatkozó alacsonyabb igénnyel közelebb kerülhet a sikeres megállapodás, ugyanis "ez az elem - mivel minden 5 évnél régebb óta a cégnél dolgozó munkatársat érint - eléggé jelentős bértömeget jelent". A szakszervezet csütörtök délutáni közlése szerint a tárgyalásokon szóba került a bérkövetelési csomag elemeinek prioritása, erre a munkáltatói oldalnak volt nagy szüksége. A tárgyalás során az is eldőlt, hogy a foglalkoztatási garancia érdekében külön munkacsoportot hoznak létre a felek. Ennek feladata a munkahelyek megőrzésének vizsgálata, illetve a garancia magyar jogszabályokhoz való illeszkedésének értékelése.

A következő tárgyalási forduló február 18-án kedden várható, ahol a cég vezetése átadja az új béremelési ajánlatát.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!