Újabb javaslatot tesz a keresetek rendezésére a győri Audi dolgozóit képviselő szakszervezet azt követően, hogy a vállalat napokban tett bérajánlatát elutasította a munkavállalói oldal. Az Audi mind az alapbér növelésére, mind a juttatási keretek mértékére kevesebbet ajánlott, mint a szakszervezeti követelés, ugyanakkor a felek azt várják, a csütörtöki tárgyalási fordulón már közelednek az álláspontok. A szakszervezet kettő, az Audi négy évre állapodna meg, új elem lehet a foglalkoztatási garancia – írja a Magyar Nemzet.

Nem fogadta el a győri Audi Hungaria Zrt. vezetésének béremelési javaslatát a gyár munkavállalóit képviselő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ)

– derül ki a szakszervezeti tájékoztatásból. Az egyeztetések holnap folytatódnak, a találkozón újabb bérköveteléseit ismerteti a szakszervezet. Kiemelték: a munkavállalói visszajelzéseket és az AHFSZ bizalmi értekezletén elhangzottakat figyelembe véve utasították vissza a menedzsment napokban tett ajánlatát, ugyanakkor a legutóbbi tárgyalási fordulón némileg közeledtek az álláspontok. A felek azt szeretnék tudni, pontosan mekkora bértömeget jelent a cég ajánlata és a szakszervezet követelése. A jelenlegi béralku március 31-ig érvényes, addig kell megkötni az új megállapodást.

 Az Audi február 6-án ismertette négy évre szóló béremelési javaslatát.

Eszerint 2020 és 2023 között évente bruttó 32 ezer forinttal nőne a munkavállalók alapbére, amely 2020-ra nyolc százalékos átlagos fizetésemelést jelent, bizonyos munkakörökben pedig 10,5 százalékos növekedést. A pótlékokkal, juttatásokkal és alapbéremeléssel együtt átlagosan 30 százalékkal nőne a munkavállalók jövedelme 2023-ra a mostanihoz képest. Az alapbér emelése mellett juttatásokat is tartalmaz az Audi ajánlata: évente 80 ezer forintos, egészségügyi szolgáltatásokra felhasználható keretet, lojalitási bónuszt, amely az ötödik gyárnál töltött évtől havi hatezer forint, amely a további években havi 1500 forinttal emelkedik. Emellett megmaradna a jubileumi jutalom, illetve a választható béren kívüli juttatási keret, amelynek mértéke évi 400 ezer forint az ajánlat szerint.

Az Audi javaslatainál jóval nagyobb bérrendezést és magasabb juttatásokat tart elfogadhatónak az AHFSZ. Január végén ismertetett első követelésükben kétéves megállapodást szorgalmaznak, az idén átlagosan 12, jövőre 11 százalékos alapbéremeléssel. Az alapbérhez kapcsolódó kitétel, hogy az emelés nem lehet az idén kevesebb 60 ezer, jövőre pedig 65 ezer forintnál. A szakszervezeti követelések tehát bőven meghaladják a győri gyár alapbérre vonatkozó ajánlatát, de a juttatásokat is nagyobb mértékben növelné az érdekképviselet. A lojalitás bónusz ötödik év után adható mértékét – hasonlóan a munkáltatóhoz – havi hatezer forintban határoznák meg, ám annak évenkénti emelkedése a munkaadó ajánlatában foglalt összeg kétszerese, háromezer forint lenne a szakszervezeti követelés szerint.

 Az AHFSZ a választható béren kívüli juttatási keretnél is jóval magasabb összeget akar: az idén 460 ezer, jövőre 510 ezer forintot. A szakszervezet emellett a mozgóbér négy százalékának alapbéresítését, valamint egy évi egyszeri kifizetés bevezetését szeretné elérni, amely 2020-ban és 2021-ben egyaránt 200 ezer forint lenne.

Új, kiemelten fontos elem az érdekképviselet követelésében a foglalkoztatási garancia, amely az autóipart, illetve a Volkswagen Konszernt és ezen belül az Audi Hungáriát érintő változások miatt szükséges. A munkáltatói oldal nyitott a garanciavállalással kapcsolatos további tárgyalásokra.

A szakszervezet tájékoztatásában kiemelte: a munkáltatónak is érdeke a vállalat hosszú távú eredményessége, amit csak motivált, megbecsült és a munkahelyeiket biztonságban tudó munkavállalókkal lehetséges elérni. A szakembereink lojalitása pedig csak úgy érhető el, ha folytatódik a bérek felzárkóztatása konszern más telephelyeinél elérhető keresetekhez.

Forrás: Magyar Nemzet

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!