Miután a főváros kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslatánál, a szakszervezetek ma kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV vezetésénél – írja a Világgazdaság.

 A ma reggel 9 órakor tartott egyeztetés se vezetett eredményre a BKV menedzsmentje és a cég szakszervezetei között, ezért utóbbiak beadták a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket. Ez a fejlemény a sztrájk előszobáját jelenti:

a vonatkozó jogszabályok értelmében a dolgozók legkorábban hét nap múlva már beszüntethetik a munkát, ami természetesen jelentősen megzavarná a fővárosi tömegközlekedést.

Sőt, az egy hetes időszak alatt arra is van lehetősége az érdek-képviseleteknek, hogy egy egyszeri, két órás figyelmeztető sztrájkot tartsanak.

Legutóbb éppen tíz éve, 2010-ben fajult munkabeszüntetéshez a BKV-nál a bértárgyalás. Akkor azonban csak részleges sztrájk zajlott a vállalatnál, hiszen a buszos és a troli üzemág csak egy része nem vette fel a munkát. Ezúttal viszont teljes leállás jöhet, miután a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett szinte az összes kisebb tömörülés is aláírta a kmv megkezdésére irányuló javaslatot.

A Világgazdaság információi szerint a BKV menedzsmentje két tűz közé került, mivel a főváros nem engedélyezett nagyobb mozgásteret a fizetések idei fejlesztésére.

A szakszervezetek azonban egységesen 15 százalékos emelést követelnek januárig visszamenőleg. Egyelőre nincs konkrét időpontja az újabb tárgyalási fordulónak, de elképzelhető, hogy pénteken megint asztalhoz ülnek egymással a felek.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Munkajogi tanácsadó válaszol

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ