Megalakult a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa, akikkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendszeresen tárgyal majd – írja a Portfolio.

Az időseket érintő kérdésekről fog megbeszéléseket folytatni időközönként az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa, hangzott el azon a megbeszélésen, amelyen Beneda Attilát, az EMMI helyettes államtitkárát tájékoztatta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke, mint a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Az egyeztetésen szóba kerültek az idős embereket érintő egyes kérdések, problémák is - közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A február 5-én az EMMI épületében folytatott megbeszélésen Juhász László tájékoztatta a helyettes államtitkárt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) megalakulásáról, a létrehozás indokairól és körülményeiről, a résztvevők köréről és az eddig tárgyalt témákról.

A megbeszélésen a helyettes államtitkár ismertette az Idősek Jogaiért Felelős Tematikus Emberi Jogi munkacsoport működését, illetve az azon való részvétel lehetőségeit. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben az időseket érintő és nyugdíjszakmai kérdésekben időközönként konzultációt tartanak. Beneda Attila a NYUSZET elnökének meghívására várhatóan személyesen vesz részt a szervezet következő összejövetelén - zárul a közlemény.

Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést, 2021-re pedig a jelenleginél lényegesen igazságosabb számítást, a vegyes indexálású rendszer bevezetését követeli a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Szerintük nyugdíjasok százezrei nyomorognak, miközben legalább tíz hónapig éppen a legszegényebbek, a létminimumon vagy alig a felette élők finanszírozzák az állami költségvetés egy részét.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Munkajogi tanácsadó válaszol

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ