Nyolc megyében nincs kedvezmény a távolsági buszokon a megyei kapitányságok dolgozóinak, a VOLÁNBUSZ országos megállapodásra vár – írja a Népszava.

 Február közepén még mindig nem tudni, lesz-e központi megállapodás az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a VOLÁNBUSZ Zrt. között a távolsági buszokkal munkába járó hivatásos rendőrök kedvezményes bérletéről, csak annyi biztos, hogy a megyei kapitányságok egy részével kötött szerződéseket a közlekedési cég átmenetileg meghosszabbította.

Január végén elsőként hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a kedvezményes bérlet elvesztése súlyos gondokat okozhat a szolgálati helyére ingázó állománynak, majd írásunkra reagálva a VOLÁNBUSZ arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a döntés nem rajtuk múlik.

A cég vezetése ugyanis október elseje, vagyis a hét távolsági buszokat működtető közlekedési vállalat összevonása után azonnal „kezdeményezte az ORFK-nál a korábbi, megyei szintű megállapodások egységesítését annak érdekében, hogy az érintettek egyenlő feltételek mellett vehessék igénybe a szolgáltatást”, s azokkal a megyei kapitányságokkal, amelyek ezt kérték, „az átmeneti időszakra az eredeti feltételekkel meghosszabbította a megállapodásokat”.

Az ORFK-nak több mint két hét kellett annak kiderítésére, hogy 11 megyében van valamilyen megállapodás a távolsági buszvállalattal, de arra már nem sikerült választ találniuk, hogy vannak vagy lesznek-e központi tárgyalások a kérdésről a két szervezet között. Arra sem kaptunk választ, vajon van-e fedezet az ORFK költségvetésében ilyen szerződés aláírására, helyette annyit tudtunk meg, hogy a megyei kapitányságok önálló költségvetési szervnek számítanak, így szabadon alkudozhatnak a munkatársak kedvezményes utazásáról.

Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy országosan egységes szerződésről nem is tárgyalnak, de biztosat még a Független Rendőr Szakszervezet sem tud. Pongó Géza főtitkár lapunknak úgy nyilatkozott, ők sem kaptak választ ezzel kapcsolatos kérdéseikre, s a VOLÁNBUSZ újabb válasza is homályban hagyja a tárgyalópartnereket, csak annyi derül ki belőle, hogy „az egyeztetések még nem zárultak le”.

Az ORFK ugyanakkor elismerte, hogy a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, vagyis a civil állomány tagjai Budapesten januártól nem kapnak bérlettámogatást, ami azonnali 9500 forintos bércsökkenést jelent számukra. A levélben úgy fogalmaztak, „a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudja kompenzálni a korábbi juttatást”.

Megoldások helyett azonban egyre csak szaporodnak a kérdések, a zsaruellato.hu Facebook csoportban például többen jelezték, hogy a rendészeti szakgimnáziumok tanulóinak ösztöndíja sem elég semmire. Egy február 5-i átutalási jegyzékből az derül ki, hogy az első éves fiatal nem egészen 29 ezer forintot kapott, amiből meg kell vennie a helyi bérletet, fedeznie kell a hazautazásokat, a kollégiumi díjat és az ebéden kívüli étkezéseit. Ebből az következik, hogy jelentős segítség lenne számukra, ha a közlekedéshez az általános 50 százalékos diákkedvezményen túl is segítséget kapnának.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!