Már megközelítőleg 50 vállalattal „ütötte le" a bérmegállapodást a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) – közölte a szervezet elnöke az atv.hu-val. Az esetek többségében 8% körüli emelésben sikerült megállapodni, mindezt differenciáltan. Az alacsonyabb keresetűek valamivel többet kaphatnak. Székely Tamás azt is elmondta, hogy a továbbiakban keményebb tárgyalásokra számít.

Csaknem a duplájára nőtt azon cégek és vállalatok száma, akikkel a VDSZ-nek sikerült megkötnie a 2020-as évre vonatkozó bérmegállapodásokat – ezt nyilatkozta a VDSZ elnöke az atv.hu-nak. A VDSZ egyébként megközelítőleg 250 cégnél van jelen, nagyjából másfél-két hete még a vállalatok 10 százalékánál, 25-30 munkáltatónál született megállapodás, ez mára nagyjából 50-re ugrott fel.

Székely Tamás elmondta, hogy vegyesen zárultak, aminek oka, hogy van egy felfokozott hangulat, ami 15-20%-ra „fűti föl" a munkavállalókat.

Bár van, ahol kétszámjegyű az emelés, az esetek nagyobb részében ez 8%, vagy annál is kevesebb, az viszont közös, hogy minden esetben január elsejétől érvényesek.

A VDSZ elnöke azt is elmondta, hogy sávos, differenciált emelést kell elképzelni, aminek lényege, hogy a kiskeresetűeknél egy picivel több, nagyjából 10-11% realizálódik, és a bérsávokban felfelé haladva csökken a bér százalékos növekedése. Emellett van még egy eleme a béremelésnek, ez pedig a teljesítményértékelésen alapuló bérelem.

Az ún.: differenciált emelést az magyarázza Székely Tamás szerint, hogy a minimálbér és garantált bérminimum előző évi emelkedése miatt a bértábla kezd „összecsúszni", ami jellemzően a kisebb keresetűeket érinti. Ezért van az is – folytatta –, hogy az ő esetükben valamivel magasabb az emelés mértéke. Olyan hely is van ugyanakkor, ahol fix emelést kaptak a munkavállalók, ami egy alacsonyabb fizetési kategóriában lévőnek nagyobb emelést jelent a béréhez viszonyítva, mint egy olyan személynek, aki magasabb fizetési kategóriában helyezkedik el.

A további bértárgyalásokat több dolog is befolyásolja, például az, hogy a cég gazdasági évfordulója mikorra esik. A keményebb tárgyalások azonban – tette hozzá –még előttük állnak.

Eddig ugyanis olyan vállalatoknál ütötték le azt sikeresen, ahol nem voltak nagy eltérések a munkáltatói és szakszervezeti elképzelések között. Most jönnek majd azok szerinte, ahol nagyobbak az eltérések, megemlítve azt a céget, amely 2%-ot ajánlanak.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!