Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) képviselői átadták a gyűri Audi vezetésének a bérkövetelésüket: kétszámjegyű béremelés idén és jövőre, megemelt lojalitási bónusz, a mozgóbér növelése, és egyszeri, 200 ezer forint minden dolgozónak, mindkét évben. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30 – íja a Portfolio.

 Alapbéremelés tekintetében az előző bérmegállapodást alapul véve egy kombinált béremelést tartunk megfelelőnek. Ez alapvetően egy százalékos mértékű, de az alacsonyabb bérrel rendelkező munkatársaink számára kedvezőbb garantált fix összegű alapbéremelést jelent

- írja az AHFSZ. Ami a részleteket illeti:

  • április 01-től 12%-os, de minimum 60 000 Ft-os alapbéremelés
  • április 01-től 11%-os, de minimum 65 000 Ft-os alapbéremelés

Az AHFSZ javaslata, hogy az alsó és felső sávhatárok is az alapbér emelések mértékével emelkedjenek. Lojalitás bónusz fejlesztéseként a szakszervezet javaslata, hogy az Audi Hungarianál munkaviszonyban eltöltött 5. évtől havonta 6 000 forintról induljon, majd ezt követően minden évben 3 000 forintos lépcsőkkel emelkedjen a bónusz összege.

A jubileumi bónusz értékének megőrzése csak az évenkénti indexálással lehetséges, ezért annak összegét szükségesnek látjuk megemelni minden évben a munkáltatóval közösen megegyezett mértékkel

- írja a szakszervezet.

A mozgóbér esetében a munkatársi visszajelzések is azt mutatják, hogy a korábbi alapbéresítést folytatni kell, ezért az AHFSZ javaslata, hogy a mozgóbérből további 4% kerüljön alapbéresítésre.

EGYSZERI KIFIZETÉS BEVEZETÉSÉRE TESZ JAVASLATOT AZ AUDI HUNGÁRIA FÜGGETLEN SZAKSZERVEZET AZ ELKÖVETKEZENDŐ 2 ÉVBEN, AMI 2020-BAN ÉS 2021-BEN EGYARÁNT 200 000 FORINT.

A VBK, azaz a Választható Béren Kívüli juttatás mértékére a szakszervezet javaslata a következő:

  • 2021-es évre 460 000 Ft
  • 2022-es évre 510 000 Ft

A foglalkoztatási garancia, mint csúcs prioritás szerepel a bérkövetelésben az AHFSZ részéről, hiszen munkatársaink hosszútávú foglalkoztatásának biztonsága elengedhetetlen. Az autóipart, illetve a Volkswagen Konszernt és ezen belül az Audi Hungariát érintő változások miatt, még a munkáltatónak is fontos küldetése kell, hogy legyen a vállalat jövőképességének megőrzése, amit csak motivált, megbecsült és a munkahelyeiket biztonságban tudó munkavállalókkal lehetséges elérni - írja a szakszervezet.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet szerint, a fenti követelés elfogadásával mind a munkatársaink elégedettsége, mind a vállalat gazdaságossága elérhető. A munkatársi jövedelmek attraktivitása, valamint szakembereink lojalitása hosszútávon megőrizhető a konszern más telephelyeihez történő bérfelzárkózás folytatásával. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30.

Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja a napokban azt mondta: "az autóipart aktuálisan érintő transzformáció hatásai már mindenképpen jelen vannak a mindennapjainkban. Csak hogy egy példát említsek, a digitalizáció és a robotizáció jelentősen átformálta a foglalkoztatási struktúránkat, elég csak az új kompetenciák kiépítésére gondolnunk. Ezen kívül a termékeink elektromossá válása mind a motor-, mind pedig az járműgyártás terén változásokat idézett elő a munkatársaink foglalkoztatása terén is, amely nagyfokú rugalmasságot és tanulásra való hajlandóságot kíván meg".

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!