Együttműködési megállapodást írt alá az országos buszközlekedési cég két legnagyobb szakszervezete, hamarosan össze is olvadhatnak – írja a Népszava.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) nagyjából ötezer vidéki, a Volánbusz Közlekedési Szakszervezet (VKF) pedig kétezer főváros környéki dolgozót, többségében buszvezetőt képvisel a túlnyomórészt távolsági és vidéki városi közlekedésben jelenlévő cégnél.

 A korábban hét vállalatra bontott busztársaságot tavaly októbertől egy szervezetbe tömörítették, de egyelőre megmaradtak az évek alatt kialakult bérkülönbségek, a kollektív szerződések közül pedig csak a központi régióban működő Volánbusznál megkötött megállapodás maradt érvényben.

Jogos igénye a munkavállalóknak az egész vállalatra érvényes egységes bérrendszer és egy minden terület elvárásainak megfelelő új kollektív szerződés kiharcolása. Ezt a munkát segítheti a szakszervezetek egyesítése

– jelentette ki a KKSZ elnöke.

Baranyai Zoltán arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a tervek szerint a 2014-ben épp a KKSZ-ből kivált, központi régióban működő volánbuszos szakszervezet visszatérne a nagyobb tömörülésbe önálló alapszervezetként. A Magyar Szakszervezeti Szövetséghez (MASZSZ) tartozó Közúti Közlekedési Szakszervezetben érlelődő változásokhoz hasonló folyamat ment végbe december elején a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége között is, vagyis közeleg az a helyzet, amikor két érdekvédői csoport képviselői ülhetnek tárgyalóasztalhoz a Volánbusz vezetőivel. Baranyai Zoltán tájékoztatása szerint a több mint 50 százalékos szervezettség erejét mutatja, hogy a cég vezetése a tegnapi egyeztetésen vállalta: február 15-ig leteszi az asztalra a minden buszvezetőre érvényes egységes bérjavaslatot.

A koncepció alapja, hogy egy sávos bértábla alapján az azonos szinten állók egyformán keresnének, egy kezdő buszvezető alapbére várhatóan magasabb lenne a garantált bérminimumnál és egyforma lenne Budapesten, Mátészalkán és Lentiben.

Megszűnhet az órabér alapú elszámolás, s az alapot szintén egységesen csak néhány ösztönző pótlék egészítené ki a mostani bonyolult bérrendszer helyett. Ezekkel a tervekkel az érdekvédők elviekben egyetértettek. Ettől a folyamattól független az idei béremelés mértékéről szóló tárgyalás, amiben viszont nincs előrelépés. A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) őszi ülésén elhangzott 14-15 százalékos követelésre a kormány eddig nem reagált, és nem tűzte még ki a következő ülés időpontját sem.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!