A szakszervezetek továbbra is két számjegyű bérnövekedést tartanának elfogadhatónak, a munkaadók szerint az elmúlt évek emelései után már nincs meg az ehhez szükséges fedezet. Közben a BKV-nál differenciált béremelés jöhet. A három szakszervezet egy egységes 10 százalékos emelést javasolt, további 5 százalékot pedig a cégnél eltöltött idő alapján kapnának a dolgozók. A bértárgyalások a héten folytatódnak.

 Csökkenhet a bérnövekedés elmúlt években tapasztalt dinamikája több szakszervezeti vezető, köztük az InfoRádiónak nyilatkozó Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint.

 A munkaadók a várható kilátások romlásával számolnak, és ebből következően nyomottabb bérajánlattal állnak elő a tárgyalásoknál – magyarázta. – Gyakorlatilag ott tartunk, hogy miközben van egy-két olyan hely, ahol már sikerült megállapodni két számjegyű béremelésben, máshol még tart a tárgyalás, és sajnos azokon a helyeken 3-5 százalék körüli ajánlatok vannak.

Ezeket megpróbálják ugyan felfelé korrigálni, az eredmény azonban szerényebb lehet a korábbiaknál – tette hozzá az érdekvédő. „Mindenképpen azt szeretnénk elérni, hogy összességében a munkavállalók nettó pozíciója javuljon.”

Kordás László szerint a V4-ek államai között Magyarország továbbra is az utolsó helyen áll, a bérekben a még mindig meglévő 25-30 százalékos különbség ledolgozásáig fenn kellene tartani a két számjegyű bérnövekedést.

A munkaadók szerint kifullad az erőltetett béremelkedés

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint viszont ennyi a realitás. „Két különböző dolog a vágy (hogy ki mennyit szeretne), és az, hogy gazdaság mit tesz lehetővé” – fogalmazott Rolek Ferenc a 10 százalék feletti béremelési követelésekről.

Az elmúlt években egy elég erőltetett és jelentős béremelkedés volt a magyar gazdaságban és a magyar munkavállalóknál. Erre némileg lehetőséget adott a termelékenységnövekedés és az, hogy volt egy kis lemaradásunk – tette hozzá. – De gyakorlatilag mostanra utolértük saját magunkat, tehát hosszabb távon most már csak a gazdasági növekedéssel, a termelékenység-növekedéssel és az inflációval párhuzamosan tud mozogni a béremelkedés. A jelenlegi 3 százalék körüli magyarországi inflációra a következő években már nem lehet számítani, és a két számjegyű béremelkedésre egyszerűen nincsen fedezet.

Rolek Ferenc szerint a béreket vásárlóerő-paritáson érdemes összehasonlítani, ebben pedig már nincs 30 százalékos lemaradás.

Nem az a probléma, hogy a bérben vagyunk lemaradva,

az a probléma, hogy a többi visegrádi országhoz, leginkább Csehországhoz képest a gazdaság teljesítőképességében, termelékenységében vagyunk lemaradva. Azt kell először behoznunk, és akkor tudjuk szinte automatikusan a béreket is utolérni” – emelte ki. Kordás László szakszervezeti vezető szerint amennyiben a cégek már nem tudják kigazdálkodni a béremelést, akkor a kormánynak adócsökkentésekkel kellene segítenie a folyamatot.

Differenciált béremelés a BKV-nál

15 százalékos alapbéremelést kértek a BKV-tól a közlekedési szakszervezetek tavaly november elején. Karácsony Gergely főpolgármester azonban rögtön jelezte: valószínűleg nem tartható a dolgozók kérése. „Zajlik a főváros jövő évi költségvetésének előkészítése, és keresni fogják a forrást a bérigények növelésére. Azt gondolom, hogy a 15 százalékos béremelést valószínűleg nem fogjuk tudni tartani, de megpróbálunk egy jó kompromisszumot kötni a munkavállalókkal, ami még finanszírozható a fővárosi költségvetésből” – fogalmazott.

A szakszervezetek azonban a bértárgyalásokon kitartottak a 15 százalékos emelés mellett. Az utolsó, múlt csütörtöki egyeztetésen az érdekképviseletek azt javasolták: „a 15 százalékos béremelést lehetne úgy megbontani, hogy mindenki részesüljön egységesen 10 százalékban, és a fennmaradó 5 százalékot kellene felosztani úgy, hogy aki régebben dolgozik a BKV-nál, a a 10 helyett 11, vagy akár 16-17 százalékot is megkapna, ha nagyon régóta tagja a vállalatnak” – magyarázta az InfoRádióban Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A BKV nem tett ajánlatot a béremelésre. Naszályi Gábor szerint ugyanakkor a társaság vezérigazgatója a bértárgyaláson azt mondta: 8-15 százalék közötti emelést tartana reálisnak. A főváros azt várja, hogy a két fél megegyezzen, és ezt az előzetes megállapodást viszi be a tulajdonos elé a vezérigazgató, és megpróbálja érvényesíteni.

A BKV közleményben reagált: olyan béremelést szeretnének, amivel megőrzik a társaság jelenlegi versenyhelyzetét, és a jövőben vonzó lehetőséget kínálnak a munkakeresők számára. A vállalat részéről a munkaadók megbecsülésének eszköze lehet a differenciált bérezés.

Az InfoRádió információi szerint a BKV igazgatótanácsa hétfőn ül össze, a bértárgyalások pedig még ezen a héten folytatódnak.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!