A május 20-ig leadandó szja-bevallásban kérhetik az betegségek után járó adókedvezményt. Öt évre visszamenőleg is kérhetik a kedvezményt azok, akik eddig nem tették meg és van megfelelő orvosi papírjuk – írja a napi.hu.

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8050 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2020-ban szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. Tovább bővült azon betegségek köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi kedvezmény

- adta hírül az adóhivatal.

Ezt a személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló (335/2009-es) kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Fontos tudni, hogy a kormányrendelet mellékletében nem szereplő betegségek után nem érvényesíthető az adókedvezmény.

A kedvezmény összege a mindenkori havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg - ez 2020-ban 8050 forint, azaz az év egészében 96,6 ezer forint.

A személyi kedvezmény alakulása

ÉV

MINIMÁLBÉR (EZER FT)

KEDVEZMÉNY HAVONTA

ÉVES KEDVEZMÉNY (EZER FT)

2015

105,0

5250

63,0

2016

111,0

5550

66,6

2017

127,5

6375

76,5

2018

138,0

6900

82,8

2019

149,0

7450

89,4

2020

161,0

8050

96,6

Összesen

-

-

474,9

Forrás: NAV, Napi.hu-számítás

Egyre több betegség a listán

Még 2019 elejétől bővült a betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. E betegségeknél is érvényesíthető visszamenőleg, az ötéves általános elévülési időn belül az adókedvezmény. Így amennyiben a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatók - írta a NAV.

Az adókedvezmény igénybevételére jogosító, a rendeletben szereplő további betegségek közül néhány:

  • hallási fogyatékosság
  • látási fogyatékosság
  • mozgásszervi fogyatékosság
  • elzáródást okozó érbetegségek
  • súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek
  • veleszületett enzimopátiák, idetartoznak többek között a laktózérzékenység miatt fellépő betegségek
  • emésztőrendszer betegségei, idetartoznak többek között a gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek, ezen belül is az I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség.

Így veheti igénybe

Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély már az igénybevétel időpontjában rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve - az egészségkárosodás jellegétől függően - a szakorvosnál lehet kezdeményezni. A fogyatékossági támogatás iránti igényt a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának kell benyújtani, míg a rokkantsági járadék megállapítására a lakóhely szerint illetékes általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv jogosult.

Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni, mert az esetleges adóellenőrzéskor ezzel a dokumentummal igazolható a kedvezmény jogos igénybe vétele.

Adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy a valaki emiatt másnak, például szülőnek, házastársnak átadja a kedvezmény igénybe vételének jogát.

Utólag is lehet

A személyi kedvezmény utólag, az éves adóbevallásában is érvényesíthető, például ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet valaki az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt. A több évre visszamenőleg igénybe vehető kedvezményt az szja-bevallás önellenőrzésével lehet érvényesíteni.

Ha az adóév, esetleg több adóév elteltével utólag állapítják meg a kedvezményre való jogosultságot, akkor az igazoláson szereplő kezdő naptól az adókedvezmény az 5 éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével érvényesíthető.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!