Sajtótájékoztatót tartott az Országos Onkológiai Intézetben Horváth Judit egészségügyért felelős államtitkár, és elmondta, hogy januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, valamint még idén novemberben várható ezen felül egy újabb húsz százalékos béremelés. 2022 januárjától újabb, harminc százalékos béremelést terveznek. A Mérce cikke.

A mostani bérnövekedés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatásaként valósul meg, ennek során 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben pedig további nyolc-nyolc százalékkal nőtt a szektorban dolgozók bére.

Az államtitkár elmondása szerint ez 2016 óta összesen mintegy 72 százalékos béremelést tesz ki, illetve az alapbér emelése minden esetben az ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak, az ún. mozgóbérelemek növekedését is jelenti. Így egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni 2022-re a béremelés előtti bérének.

Horváth Judit államtitkár más példával is szolgált: egy pályakezdő, középfokú OKJ-s képzéssel rendelkező szakdolgozó bére a 2018-as 191 865 forintról 234 152 forintra nő, illetve egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó alapbére januártól 318 931 forint lesz, ami pedig több mint ötvenezer forintos emelkedés a 2018-as 261 333 forinthoz képest.

Horváth elmondta, hogy a béremelés az ágazatban dolgozók megbecsülésének egyik legfontosabb eleme, azonban ezen kívül a lakhatási körülményeken is javítani kíván a kormány nővérszállók építésével. Uniós forrásból 9 milliárd forintot szánnak nővérszállók építésére, illetve nyolc budapesti kórház vonzáskörzetében további 42 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg a már létező szállók. Ezeken a helyeken

2022 végéig háromféle, 38, 45 és 55 négyzetméteres garzonlakásokat alakítanak ki, ezzel alternatívát nyújtva a budapesti albérletekre.

Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint, ebből 81 ezer szakdolgozó és négyezer védőnő fizetése növekszik januártól, majd aztán novemberben újból. Dr. Polgár Csaba, a sajtóbejelentésnek helyet adó Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy csak az intézetben 436 munkavállalót érint a januári alapbéremelés, és ezzel várhatóan tovább erősödik a szakdolgozók ágazatban tartása.

A Mérce a Magyar Orvosi Kamarán belül működő Újratervezés csoportot is megkereste a béremelést illetően. Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke válaszolt a megkeresésünkre a MOK nevében, véleményük szerint

a mostani béremelés nem új, rendkívüli béremelés, hanem a több éve folyó szakdolgozói életpályamodell eredményeként valósul meg, és egyben annak következő, betervezett és ígért lépcsője. Emiatt önmagában a 14%-os emelés nem értékelhető.

A Magyar Orvosi Kamara egyaránt üdvözöl minden egészségügyi dolgozót érintő pozitív lépést és a nővérszállók építését is, hiszen

a gyógyítás csapatmunka, ami csak a szakdolgozókkal közösen végezhető eredményesen.

Mindemellett azonban a Kamara Facebook-posztjából kiderül, hogy

az egész alapellátás biztonságos működését veszélyeztetőnek tartjuk azt, hogy a szakdolgozói béremelésből – a védőnőket kivéve – az alapellátásban dolgozók kimaradnak.

Emiatt Dr. Kincses Gyula, a MOK elnöke felvette a kapcsolatot Balogh Zoltánnal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökével, és vele közösen kíván fellépni a probléma megoldása érdekében.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!