Bár konkrét ajánlatot a bértárgyalás csütörtöki, első fordulójában a munkáltató nem tett, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint közeledtek az álláspontok. A volánosok január 16-án ülhetnek asztalhoz, de csak két hetet adnak az eredmények elérésére, utána "nyomásgyakorlás" jöhet.

A munkáltató részéről tett konkrét ajánlat nélkül zárult a BKV bértárgyalásának első fordulója, ennek ellenére a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, Naszályi Gábor szerint közeledtek az álláspontok.

Az egyeztetések megtörténtek a béremelés belső, tartalmi részéről, és egy szándék is látszik a vezérigazgató részéről, hogy az országosan ajánlott 8 és a szakszervezetek által követelt 15 százalék közti emelésben gondolkodik. Arra még nincs rálátásunk, hogy a 15-höz képest mit jelent ez

- osztotta meg érzéseit az InfoRádióval Naszályi Gábor a tárgyalások után.

Azt is elmondta, a 15 százaléknál is többre lenne szükség bizonyos problémák orvoslásához, de "a talajon kell állni".

A bértárgyalások folytatódásáról sem tudni sokat, az érdek-képviseleti oldal most újra összeül és számol, a megállapodás ennek megfelelően várhatóan csúszni fog, de a jövő hétre újabb számmal tudnak előállni.

A volánosok két hetet adnak

A volánosok még itt sem tartanak, a Volánbusz Zrt. január 16-án ül le bérügyben a szakszervezetekkel, erről a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségének elnöke, Dobi István beszélt az InfoRádióban. A szakszervezeti elképzelés itt is hasonló.

Azzal támasztottuk alá, hogy az integráció óta eltelt időszakban egyértelműen kiderült, hogy a korábbi hét régió eltérő bérrendszere, illetve foglalkoztatási szabályai jelentősen növelték a feszültséget a társaságnál, és nem állt meg az elvándorlás, továbbra is munkaerőhiányról beszélhetünk

- jelentette ki.

A bértárgyalásokon a bérfejlesztésről és az egyéb juttatásokról is szól majd.

Az egyezség határideje január 31., ha addig nincs megállapodás, illetve részeredmények, akkor felmérik, milyen nyomásgyakorló eszköz lehetne megfelelő a kívánt béremelés eléréséhez. Dobi István az egészségügyből példát hozva azt mondta, akár az is lehet, hogy a dolgozók letétbe helyezik a felmondásukat, megítélése szerint akár 2-3 ezer dolgozó is képes lenne erre.

2-3 ezer autóbusz-vezetőt pótolni egyszerre nem lehet

- fogalmazott az elméletben várható következményekről az érdek-képviseleti vezető.

Forrás: Infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ