Felgyorsulhatnak az egyeztetések a következő hetekben az állami közszolgáltató cégeknél szükséges bérrendezésekről, az országos tárgyalások január végéig le is zárulhatnak – értesült a Magyar Nemzet. A Volán már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülhet a képviseletekkel, az elvándorlás megfékezésére jelentős, 15 százalékos béremelést tartanak szükségesnek. A többi állami vállalatnál is hasonló a helyzet, ám a korábbitól eltérően idén nem országos, hanem területenként egyedi béralkuk jöhetnek.

Várhatóan már jövő héten megkezdődnek a tárgyalások a Volánbusz Zrt. és a szakszervezetek között egyebek mellett a keresetek rendezéséről – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az egyeztetésekre információink szerint azt követően kapott meghívást a társaságnál a legtöbb munkavállalót képviselő Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ), hogy tegnap jelezték: amennyiben január 31-ig nem sikerül megállapodni a keresetek rendezéséről vagy a tárgyalásokon nem közelednek az álláspontok, a szakszervezet felméri a sztrájkhajlandóságot, emellett egyéb nyomásgyakorlást is kilátásba helyezett.

A KDSZSZ közleményében felidézte: legalább 15 százalékos alapbéremelést tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy megfékezzék az autóbuszos közösségi közlekedésben tapasztalható elvándorlást. Dobi István, a szövetség elnöke példaként említette: Nyugat-Magyarországon a legsúlyosabb a helyzet, mivel nemcsak az osztrák munkaerőpiac szívja el a munkavállalókat, de az ipar területein végrehajtott jelentős béremelések is csábítóak a Volán munkavállalói számára. Az elvándorlás megállítása mellett a szakszervezet célja, hogy csökkentse a munkavállalók keresetei között még a Volánok összevonását megelőzően kialakult regionális különbségeket. A Volán-társaságok integrációja miatt pedig új kollektív szerződést kötne a vállalattal a képviselet egyebek mellett a munkaidőről, a munkavégzés körülményeiről, illetve egyéb, a dolgozókat érintő kérdésekről.

– A vállalati szintű egyeztetéseket követően a kormánynak kell rábólintania a felmerülő bérigényekre. Az állami közszolgáltató cégek bérrendezésével kapcsolatos makroszintű egyeztetésekre, a kormány részvételével zajló Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) összehívására várhatóan még ebben a hónapban sor kerül

– tájékoztatta lapunkat Palkovics Imre.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke felidézte: nemcsak a Volánnál, hanem a MÁV-nál és a postánál is elengedhetetlen a legalább 11 százalék körüli, a nemzetgazdasági átlagkereset-emelkedés mértékével azonos bérrendezés.

Palkovics Imre emlékeztetett: a korábbi tárgyalásokon egyetértett a szakszervezetek és a vállalatok vezetése a fizetések jelentős emelésének fontosságával, mivel a lépés elengedhetetlen a munkaerő megtartásához, így a közszolgáltatások zavartalan fenntartásához. Ugyanakkor ehhez a jelentős felzárkóztatáshoz a vállalatoknak nincs elegendő pénzük, ezért a kormánynak kell döntenie az állami támogatásról. A postánál gondot okozhat a piacnyitás, mivel nem világos, hogy a kormány milyen feltételekkel adhatna támogatást a keresetek rendezéséhez.

A Munkástanácsok elnöke kitért rá: az már világos, hogy a sikeres, 2017 és 2019 közötti, minden cégre egységesen érvényes béralkutól eltérő megállapodás jöhet.

Ennek oka az, hogy vállalatonként eltérőek az igények. Attól nem zárkóznak el sem a szakszervezetek, sem a vállalatok vezetői, hogy többéves egyezség szülessen. Palkovics Imre ugyanakkor előnyösnek tartana olyan megállapodást, amelyben az ország gazdasági helyzetének, akár a legfőbb makrogazdasági mutatók alakulásának figyelembevételével finomítható lenne az elkövetkező évekre vonatkozó keresetrendezés mértéke. Az elnök hozzátette: a jóval magasabb külföldi fizetések mellett már a hazai versenyszféra több ágazata is jóval vonzóbb kereseteket kínál, miközben tavaly az érintett állami cégeknél – a korábbi megállapodás értelmében – mind­össze átlagosan öt százalékkal emelkedtek a keresetek.

Forrás: Magyar Nemzet


Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!