Az Orvosi Kamara új vezetői azonnal változtatnának a hálapénzzel kapcsolatos etikai normákon, amennyiben az egészségügyi kormányzat megemelné a béreket, és véghezvinné a szerkezeti változtatásokat is. - ezt a Kamara alelnöke közölte az ATV híradójával. Lénárd Rita nagy jelentőségűnek tartja azokat a kórházi hirdetményeket is, melyekben orvosok és ápolók deklarálják: nem fogadnak el hálapénzt.

Hogyne, hogyne, adnék, én is beteg voltam tavaly, szívinfarktusom volt, most a fiam van bent, autóbalesete volt tegnap.

Adjanak nekik elég fizetést, az orvosoknak, ápolóknak, és akkor nincsenek arra ráutalva, hogy elfogadják a hálapénzt.

Nagyjából ez a két ellentétes vélemény él a nyilvánosságban a hálapénzről. Közben egyre több orvos csatlakozik az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoporthoz. A kezdeti 51 taghoz képest most már több mint 3600-an utasítják el a paraszolvencia intézményét.

Az Orvosi Kamara új alelnöke azt mondja, hogy ha az egészségügyi kormányzat legalább a visegrádi négyek szintjére emelné az orvosok bérét, és változtatna a struktúrán, akkor a kamara új etikai szabályokat alkot a hálapénz ellen.

Ennek megfelelően ki kell tűzni egy határidőt, amikor a hálapénzt kriminalizálják, ehhez az orvosi kamara meg fogja az etikai normákat, azonnal melléállítja és meg fogja szerkeszteni, és amikor ezek megvannak, akkor tud úgy működni az egészségügy, ahogy kell– mondta Lénárd Rita.

Lénárd Rita szerint óriási a jelentősége annak, hogy pl. a budapesti Péterfy kórház baleseti intézetének gyermektraumatológiáján már kint van a felirat, hogy az orvosok, ápolók nem fogadnak el hálapénzt. Hasonló hirdetmény Szegeden is kikerült már a falakra.

A hálapénz nagyságrendjéről csak becsült adatok vannak. Köztudott, hogy a zsebbe csúsztatott tíz-húszezresek többsége kórházi orvosokhoz kerül. Közülük is a legfelső egy százalék, az ún. „orvos bárók” kapják a legtöbbet, sokak szerint havonta milliókat.

És bár egyre több orvos utasítja el a paraszolvenciát, 2017-ben a válaszadók többsége még szükségesnek tartotta a rendszer fenntartását. Azóta nem készült új felmérés a témáról.

Az Orvosi Kamara új vezetői elsősorban az emberek szemléletén változtatnának. Kampányt készítenek elő, hogy kevesebben gondolják: pénzért többet, jobbat, mást kaphatnak.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!