A Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetének gyermektraumatológiáján az ott dolgozók titkos szavazással tették hivatalossá az addigi gyakorlatot: nem fogadnak el anyagi ellenszolgáltatást – írja a Népszava.

 Plakát hirdeti a hálapénzmentes ellátást a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetének gyermektraumatológiáján. A hirdetmény december 18-án került ki a váró falaira, de Kassai Tamás osztályvezető főorvos szerint négy-öt éve gyakorlat, hogy sem a nővérek, sem az orvosok nem fogadnak el hálapénzt a baleseti ellátásra érkező kicsik szüleitől. Úgy tudjuk, hogy a deklaráció kiírása előtt az osztályon dolgozózó orvosok, nővérek, gyógytornászok, és más szakemberek titkos szavazással nyilváníthatták ki, hogy elfogadják-e a kiírással járó szabályokat. Egyhangú támogatást kapott, hogy az osztály nyíltan vállalja: hálapénzmentes. A hirdetmény szövege szerint a dolgozók a sérült betegek ellátásakor nem várnak el és nem fogadnak el anyagi ellenszolgáltatást.

 Munkánkat a szakmai szabályok és legjobb tudásunk alapján a gyerekek érdekében végezzük. Amennyiben elégedett és ezt szeretné kifejezni, kérjük, ezt szóban és írásban tegye meg.

Ha valaki mégis mindenáron adományozni szeretne, az megteheti a kórházi alapítvány számláján. Arra a kérdésünkre, hogy miként fogadták a szülők a kiírást, Kassai Tamás azt mondta: eddig nem nagyon kapott visszajelzést. Más orvosok szerint a deklaráció azért is kuriózum, mert a baleseti intézet gyermektraumáján a szakdolgozók is vállalták a hálapénzmentességet.

Vannak helyek, ahol úgynevezett kiskasszás rendszerek működnek, az ott gyűlő pénzből az orvosok visszaosztanak a szakdolgozóknak is. Az ő kereseti viszonyaik mellett nagyon nehéz lemondani az akár havi 50-150 ezer forintról. 

Két éve a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete készíttetett az orvosok körében felmérést a paraszolvenciáról. Az akkori eredmény szerint a válaszolók 96 százaléka szeretett volna hálapénzmentes egészségügyi rendszerben dolgozni, 78 százalékuk határozottan amellett tette le a voksát, hogy szeretné a munkáját ilyen juttatás nélkül végezni.

Ugyanakkor az orvosok megfogalmaztak olyan véleményeket is, amelyek szerint ez a megalázó gyakorlat szükségszerű a jelenlegi alulfinanszírozott, alulértékelt ellátórendszerben.

Mások arra világítottak rá, hogy a hálapénz akadálya a fiatal kollégák fejlődésének, mert az idősebbek anyagi érdekeltségük miatt nem adják át speciális tudásukat, többek között ezért is okoz súlyos károkat a rendszerben. Mindössze öt százalékuk tartotta morálisan elfogadhatónak a hálapénzt. Lapunk úgy tudja, az országban mindössze néhány olyan hely van (Szegeden a gyermek- és a felnőtt intenzív, a sürgősségi és a pszichiátriai osztályok, a Péterfyben gyermektrauma és a kórház intenzív osztálya, hamarosan pedig a felnőtt baleseti ambulancia), ahol hasonlóan deklarálják a hálapénzmentességet.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!