„Végighazudták nekünk az évet!” - mondta ki, illetve írta le a tűzoltók szakszervezetének alelnöke. Régóta hitegetik őket béremeléssel, ami most sem vehető komolyan.

A tűzeseteknél, mentésekben dolgozó, hivatalos néven „vonuló” tűzoltók a garantált bérminimumot kapják, vagy annál is kevesebbet.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács novemberi ülésén azt ígérték nekik, hogy hamarosan történik valami pozitív változás. Ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy béremelést kapnak. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete utána is nézett, de nem találta egy tervezett fizetésemelés fedezetét a 2020-as költségvetésben, a BM jogalkotási munkatervében sincs erre utaló jel. Vidó Attila alelnök szerint technikailag már kivitelezhetetlen lenne az emelés januárig, hisz ahhoz törvényt kellene módosítani. A korábban ígért életpályamodell sem vált be, ezért nem bíznak a változásban, hiába ígért jobb helyzetet Pintér Sándor belügyminiszter.

A helyzet szó szerint katasztrofális.

Sokan 20-25 év után is elhagyják a pályát, inkább elmennek egy bevásárlóközpontba befőttet pakolni, jobb pénzért – mondta az alelnök a Klubrádióban. A hivatás vonzereje megszűnt, a versenyszférához képest nagyon lemaradtak. Az sem tett jót, hogy a tűzoltóságot összemosták a katasztrófavédelemmel. Mások a feladatok, a munkakörülmények, a kereseti lehetőségek.

Hogy mit tehetnek azon túl, hogy kilépnek? Nem sokat

– mondja az érdekképviselet alelnöke. Sztrájkjoguk sosem volt. Ha az utcára vonulnának, tüntetnének, hamar kirúgnák őket. Arra is volt már példa, hogy egy közösségi oldalon tett bejegyzés kedvelése miatt távolítottak el valakit. Szigor van, pénz nincs.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!