Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatót tartott az országgyűlésben ma elfogadott, a társadalombiztosítási hozzájárulást és a biztosítotti státuszt érintő törvénnyel kapcsolatban, valamint a népjóléti bizottság legfrissebb fejleményeiről. A Mérce írása.

A DK politikusa elmondta, hogy miután a múlt heti ülésen részt sem vettek, a fideszes tagok ezúttal a vita után, de a szavazás előtt kivonultak a népjóléti bizottság üléséről, ami így határozatképtelenné vált.

Pedig lett volna miről szavazni: egy határozati javaslatról a Fóti Gyerekotthon ügyében, melynek benyújtója Szél Bernadett független képviselő volt, és egy DK-s javaslatról, melyet a családi pótlék emelése érdekében nyújtottak be.

Szél Bernadett nemrég a Mércén publikálta írását, melyben kifejtette, milyen álságos körülmények között számolják fel a fóti gyerekotthont, mivel ahelyett, hogy az ott lakó gyerekeknek megfelelő körülményeket biztosítanának, a kormányközeli érdekcsoportokat szolgálják ki a hatóságok döntéseikkel.

Arató szerint szerint

teljesen világos, hogy nem számítanak nekik a gyerekek, és nem számítanak a családok.

Emiatt Arató kezdeményezni fogja a bizottság mihamarabbi ismételt összeülését, hátha akkor a fideszesek hajlandóak lesznek szavazni az előterjesztésekről. A TB-törvénnyel kapcsolatban pedig Arató elmondta, a DK számára elfogadhatatlan a szegényeket az egészségügyi ellátásból gyakorlatilag kizáró törvény.

Mint mondta,

akár több százezer magyar embert is érinthet az, hogy nem egyszerűen elveszti a társadalombiztosítási jogosítványát, jogosultságát, de az új szabályok szerint csak akkor juthat orvosi ellátáshoz,  hogyha azonnal készpénzben kifizeti annak az árát.

Emlékeztetett, az eddigi rendszerben a társadalombiztosítás utólag próbálta behajtani az összeget. A politikus hozzátette,

azokba rúgnak bele elsősorban evvel a törvényjavaslattal, akik a legrosszabb helyzetben vannak, akik munkanélküliek, és már elvesztették az ellátásukat, közmunkát sem kapnak, akik háztartásbeliek

hozzátéve, azok sem lesznek jogosultak az ellátásra, akiknek esetleg tönkre ment a vállalkozásuk, diploma után nem tudtak rögtön elhelyezkedni, és nem tudják fizetni a havi járulékot, vagy nem érzékeli valamiért a rendszer, hogy fizetik.

Elmondta azt is, kezdeményezték a szavazás egyhetes elhalasztását, hogy módosítókat tudjanak benyújtani, azonban a Fidesz a törvényalkotási bizottságban, valamint a plenáris ülésen is leszavazta a párt javaslatait, ami miatt úgy vélik, a magát nemzetinek és kereszténynek tartó Fidesz szégyellheti magát.

Arató kifejtette,

a Fidesz úgy látszik, úgy döntött, hogy az egészségügy mégiscsak lehet üzlet, és a pénzt elsősorban azoktól kell elkérni, akik a legnehezebb helyzetben vannak.

A DK politikusa felvetette, hogy lesznek, akik nem mernek majd elmenni orvoshoz, mert félnek, hogy nem tudják kifizetni a kezelés költségét, vagy nem tudják kifizetni a kórházi ellátást, emiatt ellátatlanul maradnak, és emiatt hosszú időre betegek lesznek, vagy akár meg is halhatnak, majd elmondta, ezért a kormánynak kell vállalnia a felelősséget.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!