Itt a munkaalapú szegénység: Magyarországon az sem óv meg a nélkülözéstől, ha valakinek van munkája. Az adózók fele ugyanis a létminimum alatt él – írja a 168 óra.

A KSH legutóbbi jelentése szerint havonta 250 ezer forintra volt szüksége egy tipikus, két felnőttből és két gyerekből álló családnak ahhoz, hogy a létminimum szintjén meg tudjon élni 2014-ben. Pontosan havi 253 318 forintot tett ki az összeg, néhány száz forintos különbséggel ugyanannyit, mint az előző évben. Egy ember 87 351 forintból tudott megélni tavaly a létminimum szintjén, ebből 23 954 forintot költött élelmiszerre. A magyar háztartásoknak több mint 35 százaléka élt a létminimum alatt.

20 ezres szakadék a minimálbér és a létminimum között

Sok magyar keres teljes állásban kevesebbet, mint a létminimum: jelenleg a minimálbér nettó értéke mindössze 68 700 forint, míg az egy főre számított létminimum a már említett 87 351 forint. Vagyis csaknem 20 ezer forintos különbség van a két összeg között. Ami a közmunkásokat illeti, az ő helyzetük még siralmasabb: a közfoglalkoztatotti alapbér nettóban 51 847 forint, míg a szakképesítést igénylő foglalkoztatás esetében 66 469-et vihetnek haza az érintettek. Az adózók fele él a létminimum alatt.

Megélni 28 500 forintból

Nyolc éve nem emelkedett a nyugdíjminimum, ami Magyarországon ma 28 500 forint. Mintegy 16000 idős ember él hazánkban, akinek idén a nyugdíja éppen csak, hogy elérte a nyugdíjminimumot. (2014 decemberében 116 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak átlagos összege az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint.)

A 2008. január 1. óta változatlan minimálnyugdíj értéke nem csak a nyugdíjba vonulókat érinti , közvetve több százezer ember sorsát is befolyásolja. Ugyanis a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez vannak kötve nagyon sok szociális juttatás, például az önkormányzati segély, a közgyógyellátás, az anyasági támogatás, a gyes, a gyet, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a gyermektartásdíj megelőlegezése.

Ahol 80 ezer a minimális nyugdíj

Szlovákiában júliusban vezették be a minimálnyugdíj intézményét. Az intézkedés fontos eleme, hogy a mindenkori létminimum összegéhez köti az öregségi és a rokkantsági nyugdíjak legalacsonyabb lehetséges összegét.

A minimálnyugdíj alsó összeghatára a mindenkori létminimum 136 százaléka lesz, ez jelenleg Szlovákiában mintegy 270 euró (kb. 80 ezer forint). A minimálnyugdíj összege által megszabott biztosíték csak azokra a nyugdíjasokra vonatkozik, akik legalább 30 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot. Ennél több ledolgozott év magasabb juttatást jelent a nyugdíjba vonulóknak.

Forrás: 168 óra