Milliókkal emelkedhet több állami intézmény vezetőjének fizetése, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát. Havonta bruttó 4-millió forintot kereshet a Gazdasági Versenyhivatal, illetve az Energia Hivatal vezetője, de csaknem ennyit utalnak majd az Alkotmánybíróság elnökének is. Az ellenzék szerint mindaddig pofátlanság duplájára emelni a vezetői fizetéseket, amíg a közalkalmazottak éppen csak a bér-minimumot keresik meg. A kormány szerint: ez a béremelés az intézmények függetlenségének erősítéséről szól – írja az atv.hu.

Hosszasan tapsoltak a parlamentben a fideszes képviselők 2010-ben, amikor Orbán Viktor ismertette akciótervét.

Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal áll szemben, ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4-5 esetenként 7 millió forintos fizetések is

– mondta akkor a miniszterelnök.

9 évvel később a kormány most az javasolja, hogy több mint kétmillió forintos fizetésemelésben részesülhessenek a Gazdasági Versenyhivatal vezetői: az elnöknek például 1,7 millióról 4 millióra ugrik a fizetése, a helyetteseinek pedig 1,3 millióról 3,6 millió forintra.

De 4 milliót keres majd havonta a Közbeszerzési Döntőbizottság és az Energia Hivatal vezetője is. A legnagyobb nyertesek közé tartoznak az alkotmánybírók, a testület elnöke például másfél millió helyett 3,8 milliós fizetést kap majd.

Ennél kevesebb lesz a fizetése az emelés után például az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az MTA, a Művészeti Akadémia vagy a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének. Nekik a törvény elfogadása után havonta 1,9 millió forint érkezik a számlájukra.

A Transparency International jogi igazgatója szerint 2018 tavaszán talán még érthető volt hogy az államtitkárok bérét rendezték, igaz azt már akkor is nehéz volt értelmezni, hogy a jegybankelnök illetve az egyik miniszter miért keres havi 5 millió forintot.

Ez már nem a minőségi vezetők megszerzéséről szól, nem is a korrupciós kísértéseknek való ellenállás kepésségéről szól. Itt a lojalitás jutalmazásáról van szó

– állítja Ligeti Miklós.

Az ellenzék szerint sem az a probléma, ha egy felelős vezetőt megfizetnek, főleg ha jó szakember.

„Pofátlanság duplájára emelni a vezetői béreket. Azt szeretnénk látni, hogy az összes közalkalmazottnak a fizetése emelkedik, akkor szerintem senkinek nem szúrná a szemét, hogy a vezetők fizetése is magasabb lesz” – állítja Tordai Bence.

Ezek azok a vezetők, akiket megfizetnek azért, hogy ezt a politikai kurzust támogassák. és kiszolgálják

– véli Varju László.

A Miniszterelnökség szerint a törvényjavaslatban szereplő béremelés a kormánytól független alkotmányos intézményekről szól, melyek vezetőinek fizetése évek óta változatlan. Ráadásul lehetőség lesz arra is, hogy a beosztottak bére is emelkedjen.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!