Az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont a feltételek megteremtéséhez szükség van további kormányzati lépésekre – hangzott el egy hétfői könyvbemutatón. A további lépésekkel kapcsolatban pedig a tanulmánykötet szerzőinek konkrét javaslataik is vannak, mint például a főállású szülőség intézményének bevezetése vagy a nyugdíjrendszer újragondolása – írja a Portfolio.

Nem elég pénzt adni

Hétfőn mutatták be Budapesten a Gyermek- és Családbarát Alkotóműhely és a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén a „Jövőnk a gyermek” című tanulmánykötetet, mely a demográfiai folyamatokkal, és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik. A kötet szerzői és szerkesztői konkrét javaslatokat is megfogalmaztak.

Tudjuk, hogy az állami családpolitika, az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont azt is tudjuk, hogy a feltételek megteremtéséhez további kormányzati lépésekre van szükség

 - mondta a bemutatón Báger Gusztáv, a kötet társszerkesztője, a Monetáris Tanács tagja.

A fentiekkel értett egyet Kovács Árpád is, a Költségvetési Tanács elnöke szerint „többről van szó, mint hogy több pénzt adjunk valamire, közös gondolkodással meg kell változnunk magunknak is”.  Szerinte a pénz önmagában nem adhat megoldást, valamit tud ösztönözni, de az alapvető folyamatokat nem tudja beindítani.

Ha nem születnek lényeges gazdasági-társadalmi intézkedések, nem sikerül megfordítani a folyamatot, akkor belátható időn belül elveszítheti emberi erőforrását az ország

 - festett sötét képet Kovács.

Főállású szülők, nemzeti stratégia kellene

  • A kötet szerzőinek konkrét javaslatai is vannak a jövőbeli lépésekkel kapcsolatban, ezekből Báger Gusztáv kiemelt néhányat:
  • Be kellene vezetni a hivatásos szülők életpályamodelljét, ami találkozna a kormány családpolitikájával és a társadalmi igényekkel.
  • Átfogó nemzeti és megyei szintű demográfiai stratégiára lenne szükség, melyeket meg is kell valósítani.
  • Egy új családügyi és közösségfejlesztő minisztériumnak kellene irányítani a folyamatot.
  • A hosszútávú javaslatok között szerepel többek között a nyugdíjrendszer méltányos kiigazítása, a nemzeti lakáspolitika megalkotása.

A mi alkotóműhelyünk cselekvési iránya megegyezik a kormány családpolitikájával, örömmel vennénk, ha a kormány lépéseit tovább tudnánk szélesíteni a javaslatainkkal

 - emelte ki Báger.

A könyvbemutatón felszólalt volna Matolcsy György, az MNB elnöke is, végül más elfoglaltsága miatt az ő előadását is Báger Gusztáv tolmácsolta. Kiemelte, hogy a magyar termékenységi ráta (a szülőképes korú nőkre jutó gyermekek száma) 2011-16 között emelkedett, azóta viszont stagnál, ezért volt szükség az idén további családtámogató lépések bevezetésére.

A jövőt illetően sem túl rózsás a kép, a munkaerőpiac demográfiai korlátai egyre erősebben jelentkeznek, ennek köszönhetően 2030-ig 440 ezer fővel, 2060-ig pedig 1,6 millió fővel csökkenhet a munkaképes korú magyarok száma, ha nem sikerül megfordítani a jelenlegi tendenciát. Matolcsy tervezett előadásának főbb megállapításai:

  • A születésszám évi kétezres emelésével 2030-ra elérhető lenne a 110 ezres születésszám, amivel megállítható lenne a népességfogyás.
  • Javítani kellene a családtámogatások elköltésének hatékonyságát. Jelenleg Magyarország a GDP 3,5%-át fordítja erre, ami kimagasló, ennek ellenére is csak stagnál a termékenységi ráta.
  • Az egészségügyi rendszert kellene családbarátabbá tenni, a foglalkoztatáshoz kötődő támogatásokat bevezetni.
  • Erősíteni kellene a szűrővizsgálatok jelentőségét, a mindennapi élet minőségét lehetne javítani, ha például az orvosi rendelések a munkaidőhöz igazodnának, akár hétvégén is elérhetők lennének.
  • A családi adókedvezményt indexálni kellene a bérnövekedés függvényében, illetve szükség lenne a GYES és a GYED emelésére.

Benda József, a kötet másik társszerkesztője előadásában az eddigi családtámogatási lépésekről is beszélt, élesen kritizálta például a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét. Szerinte "eggyel sem fog több gyermek születni attól, ha hétszemélyes autókat adunk a nagycsaládosoknak, ehhez képest láthatjuk, mekkora költsége van az intézkedésnek". 

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!