Kitartott a keresetek gyors növekedése Magyarországon a harmadik negyedévben is, miután a munkaerőhiány fennmaradt és a legkisebb kereseteket idén is érdemben emelte a kormányzat. Lássuk, melyik szektorban lehet a legjobban keresni! A Portfolio cikke.

 Nem meglepő módon továbbra is a pénzügyi, biztosítási szektor fizet a legjobban, itt 626 ezer forint volt a bruttó átlagkereset az idei harmadik negyedévben, de 600 ezer felett fizetett az információ, kommunikáció, valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág is.

A legrosszabbul a szociális ellátási szektor fizet, ahol mindössze 183 ezer forint a bruttó kereset. A lista végén szerepel még a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 237 ezer forintos bruttóval, valamint az építőipar 288 ezer forintos fizetéssel.

A LEGJOBBAN (PÉNZÜGY, BIZTOSÍTÁS) FIZETŐ SZEKTORBAN KÖZEL HÁROM ÉS FÉLSZER AKKORA A BRUTTÓ BÉR, MINT A LEGROSSZABBUL FIZETŐ (SZOCIÁLIS ELLÁTÁS) SZEKTORBAN.

A nettó keresetekben a lineáris adórendszer miatt nem meglepő módon a sorrend azonos, a pénzügyi szektorban 416 ezer forintot lehet hazavinni, míg az információ, kommunikáció és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazatok átlagosan 400 ezer forintot fizetnek.

A szociális ellátásban dolgozók mindössze 121 ezer forintot kapnak készhez, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban 158 ezer forint a nettó kereset, míg az építőipar átlagosan 192 ezer forintot fizet.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!