Ha már nem álltok hallgatói vagy tanulói jogviszonyban, de még munkát sem találtatok, akkor fizetnetek kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Azoknak ugyanis, akik tavasszal fejezték be a középiskolát, egyetemet vagy főiskolát, október 31-ig érvényes a diákigazolványuk, ezután nekik 45 nap áll a rendelkezésükre, hogy igénybe vegyenek egészségügyi szolgáltatásokat. December 16-tól ugyanis már TB-t kell fizetniük – írja az eduline.hu.

Kiknek kell fizetni?

TB-járulékot azoknak kell fizetnie, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonya, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól már él a fizetési kötelezettség.

Mennyit kell fizetni?

2019-ben havonta 7500 forintot kell fizetnetek december közepétől, ha október 31-ével megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonyotok, és azóta munkát sem sikerült találnotok. 2020-tól azonban emelkedik a TB járulék összege, jövőre már 7710 forintot, azaz napi 257 forintot kell majd érte fizetni.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!