Mennyit keresnének a diákokat külföldi nyelvtanfolyamra kísérő tanárok? A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogásza átfogóan utánajárt a törvényeknek, szabályoknak a téma kapcsán.

 A kormány a 2020/21-es tanévtől indítja el a programot, melynek keretében évente 140.000 kilencedikes és tizenegyedikes diák mehetne két hétre külföldre nyelvet tanulni, mindezt kísérőtanárok jelenlétében - akikről kiderült, mennyit keresnének mindezzel. 

A PDSZ jogásza, Dr. Nyitrai Károly elkészítette az üggyel kapcsolatos hivatalos jogi állásfoglalását a nedolgozzingyen.hu számára.

Először is leszögezték, hogy azok a kollégák járnak a legrosszabbul, akik a szakképzésben tanítanak, hiszen ők a jövő évtől nem számítanak pedagógus mukakörben dolgozó munkavállalónak - erről bővebben itt olvashattok. Ezért az ő kíséretük ebben az esetben nem számítanak rendkívüli munkavégzésnek, amiért a közalkalmazotti státuszú tanárok fizetést kapnának. De mégis mennyit?

Ha a külföldi nyelvtanfolyam szerepel egy adott intézmény pedagógiai programjában, akkor közalkalmazotti törvény szerint kell eljárni, vagyis a számítások szerint az I./2. besorolású tanár bére 414 235 Ft lenne az utazásra, míg egy ped II./4. besorolású tanárnak 517 915 forint. Ha azonban nem szerepel a pedagógiai programban a külföldi nyelvtanfolyam, ebben az esetben a munka törvénykönyve szerint kell eljárni, amely az előbbi kategóriánál 262 080 forint, az utóbbinál 327 600 forintot lenne

- derül ki a PDSZ jogászának becslése alapján.

Csakhogy a munka törvénykönyve többféle korlátozást is tartalmaz a túlórákra vonatkozóan, melyek mind az állami, mind az egyházi vagy magánintézményekben, mind a szakképzésben dolgozó kollégákra érvényesek

- idézik a PDSZ jogászát. Ilyen például az a rendelkezés is, miszerint az elrendelt ügyelet a napi 24, havi 168 órát nem haladhatja meg. Ezek alapján pedig világossá válik, a kéthetes külföldi nyelvtanfolyamot a kísérőtanárok számára csupán megbízási szerződéssel lehet majd kifizetni, melyben a bérezés szabad alku tárgya, éppen ezért fontos tisztában lennie minden pedagógusnak azzal, hogy nagyságrendileg mekkora munkabér várható el egy ilyen feladatért - hívják fel a figyelmet.

Forrás: eduline.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!