Hónapok óta nem nő a foglalkoztatottak száma, emelkedik a munkanélküliségi mutató, jönnek a nagyobb elbocsátások – írja a Népszava

Érlelődik a fordulat a magyar munkaerőpiacon.

Az elemzők már évek óta arról beszélnek, hogy elfogyott a munkaerő, ám nem kizárt, hamarosan ez már csak múltidőben lesz igaz.

Az elmúlt hónapokat még a egyértelműen a munkaerőhiány jellemezte, még ha érdemben nem is nőtt a foglalkoztatás. A KSH legfrissebb adatai szerint az augusztus-októberi időszakban átlagosan 4 443 ezren dolgoztak, ami gyakorlatilag május óta változatlan adat.

Hasonló helyzetet tükröz a munkanélküliek számának változása: az év eleji 168 ezer főről júniusra 155 ezerre csökkent, az azóta eltelt négy hónapban azonban lassan emelkedik: a legfrissebb KSH adat szerint az augusztus-októberi időszakban csaknem 163 ezer munkanélkülit regisztrálták.

Így nem meglepő módon a munkanélküliségi ráta a 3,4 százalékos mélypontról már az elmúlt hónapban 3,5 százalékra emelkedett, a mostani adatközlés szerint pedig ott is maradt. A foglalkoztatási ráta továbbra is 70,3 százalékon áll.

A foglalkoztatás növekedésének kifulladásról árulkodik az is, hogy idén októberben mindössze 18 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel ezelőtt – ez a legkisebb éves növekedési ütem 2011 óta. Kicsit jobb a helyzet ha csak a versenyszférát nézzük, ott ugyanis októberben csaknem 30 ezerrel magasabb volt a létszám, mint egy a éve. Ez idő alatt 22 ezer fővel csökkent a közmunkások száma, és 11 ezer fővel 119 ezerre nőtt  a külföldi telephelyen dolgozók száma. 

A közelgő fordulatról árulkodnak a nagyobb elbocsátások is: a Magyar Posta a napokban jelentette be csoportos létszámcsökkenési szándékát – igaz itt „csak” 110 ember küldenek el, jellemzően adminisztratív és vezetői állásokból.

Az svéd Electrolux szeptemberben bejelentette, a jászberényi gyárában dolgozó 2800 emberből 800-at leépít, míg a Dunaferrnél 350 fős elbocsátásról tájékoztattak.

Hagyják elmenni a dolgozókat

A megrendelések csökkenésre sajátosan reagálnak az autóipari beszállítók: hagyják a munkaerőt elszivárogni, eközben kivárásra rendezkedtek be, kis részük azonban még létszámfelvételre készül - derül ki a  HR-Evolution Kft. autóipari felméréséből. A válaszadó beszállító vállalkozások 43 százalékánál csökkent a foglalkoztatotti létszám az elmúlt fél évben, 23 százalékuknál stagnált, 33 százalékuknál pedig nőtt. A részadatokból  arra lehet következtetni, hogy a cégek passzívan csökkentik a létszámukat. Nem küldik el, egyszerűen hagyják elmenni a dolgozókat, a távozók helyére pedig nem vesznek fel senkit” – mondta Csikós-Nagy Katalin a HR-Evolution ügyvezetője. A feldolgozóipari cégek körében átlagosan 36 százalékos volt az elvándorlás, ez az idén 41 százalékra emelkedhet. A legmagasabb, (37 százalék) Nyugat-Magyarországon, míg Közép-Magyarországon 35 százalék, Kelet-Magyarországon pedig 32 százalék volt a tavalyi éves átlagfluktuáció. Az elvándorlás a fizikai dolgozók körében 4(, míg a szellemi dolgozóknál 14 százalék.   

A munkavállalónak még nem kell aggódniuk

 Egyre inkább érzékelhető, hogy a magyar munkaerőpiac telítődött – értékelte a Virovácz Péter, az ING Bank senior elemzője a KSH mai adatait. Az állástalanok aránya annak ellenére stabilitást mutat, hogy az elmúlt hónapokban egyre több cég jelentett be elbocsájtást a helyzetére hivatkozva. Az elemző szerint a kevésbé hatékony vállalatok ezt a felszabaduló munkaerőt rögtön fel is szívják, így tud gyakorlatilag változatlan maradni a munkanélküliség. Nem meglepő tehát, hogy a foglalkoztatottság is már csak minimális (éves alapon 0,1 százalékos) bővülést jelez. Jelenleg az foglalkoztatotti körön belüli fluktuáció jellemző, mintsem az, hogy új belépők jelennének meg a munkaerőpiacon. Előre tekintve úgy véli, hogy amíg a magyar gazdaság képes fenntartani a jelenlegi (vagy ahhoz közeli) dinamikus növekedését, a munkaerőpiac továbbra feszített maradhat. A hatékonyságnövelés miatt elbocsátott munkaerő folyamatosan megtalálhatja új helyét a még kevésbé hatékony vállalati körben, így a gazdaság minden szegmense kedvezőbb helyzetbe kerülhet - véli az elemző. Mindezek alapján a munkanélküliségi ráta idén és jövőre is a jelenlegi 3,5 százalék körül alakulhat. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!