Jövő júliustól változnának a tb-szabályok. Összevonnák az egyéni nyugdíjjárulékot, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot. Az összevont társadalombiztosítási járulék a jelenlegi négy járulék alapján 18,5 százalék lenne. Az új tb-törvény tervezete emellett a nyugdíjasok munkavégzésének szabályain is változtatna, kedvező irányba. A járadékosok és a közszolgák számára rossz hír, hogy náluk nem változna semmi, megmaradnának a rájuk nézve büntetésként is felfogható kedvezőtlen szabályok – írja a 24.hu.

Már nem csak munkaviszony mellett élne a járulékmentesség

Idén januártól minden munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasnál eltörölték az egyéni járulékfizetési kötelezettséget. Jövedelmükből csak személyi jövedelemadót kell vonni, akárcsak a nyugdíjas szövetkezeteknél dolgozóktól.

Jövő júliustól, vagyis a tb-változások után is megmarad a munkaviszonyban dolgozó saját jogú nyugdíjasok ezen kedvezménye, nem kell majd levonni a keresetükből az összevont 18,5 százalékos tb-járulékot sem. De nemcsak munkaviszonyban foglalkoztatottaknak járna a járulékmentesség, hanem minden dolgozó nyugdíjasra, bármilyen jogviszonyban szereznek is keresetet. Ezzel párhuzamosan az egyéb jogviszonyokban is megszűnik a szerzett keresetek után a nyugdíjnövelés lehetősége.

A járulékmentesség vonatkozna például az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás keretében foglalkoztatott nyugdíjasokra is, tőlük a jelenlegi 15 százalék helyett júliustól csak 9,5 százalék ekhót vonnának le.

Kereseti korlát

A nyugdíj melletti munkavégzésnél az öregségi nyugdíjasoknál eddig sem volt kereseti korlát, viszont a nők negyveneseknél igen. Igaz, az idei évtől már a munkaviszony melletti munkavégzésnél nem kellett alkalmazni a kereseti korlátot a nők negyvenesekre. A kereseti korlátot ugyanis csak azokra a jövedelmekre kell alkalmazni, amelyekre járulékfizetési kötelezettség van. Mivel a jövő júliustól már semmilyen jogviszonyban nem kell járulékot levonni, így logikus, hogy

a negyvenévnyi jogviszony után nyugdíjba vonuló nőknél eltörölnék a kereseti korlátot.

Megmaradna viszont a korlátozás azoknál, akik korhatár előtti ellátás vagy szolgálati járandóság mellett dolgoznak. (Ők 2012-ig nyugdíjasnak számítottak, azóta már nem.) Rájuk továbbra is érvényes, hogy amint az adott évben eléri a keresetük a havi minimálbér 18-szorosát, a következő hónaptól év végéig szüneteltetni kell számukra az ellátásuk folyósítását. A korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság mellett dolgozókat továbbra sem illeti meg a járulékmentesség, vagyis júliustól is le kell majd vonni a keresetükből az új összevont tb-járulékot. Ezért is hagyhatják meg náluk a kereseti korlátot.

A közszolgálati nyugdíjasoknál úgy tűnik szintén nem változna, hogy csak külön engedéllyel dolgozhatnak, és választaniuk kell, hogy a nyugdíjukat veszik fel, vagy pedig a bérüket.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!