Tévhit, hogy az alkalmazottak bérének emelésével romlana egy vállalat versenyképessége. Sőt, a béremelés sok esetben itthon tarthatja a jól képzett munkaerőt, amivel pedig éppen hogy növekedne a versenyképesség – írja az mno.hu.

Ezt mondta lapunknak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azután, hogy beszámoltunk róla: a hazai bérek négy-ötszörösét vagy akár még többet is könnyen megkereshetnek a külföldön munkát vállaló magyarok, és szinte bármilyen szakmában hasonlóan nagyok a különbségek az itthoni és a külföldi keresetek között. Egy cukrász, egy óvónő vagy egy buszsofőr például az itthoni átlagosan bruttó 500-600 euró helyett könnyen 1500-2000-et kaphat.

Kordás László kifejtette, hogy a jelentős bérkülönbség ledolgozása nem megy egyik napról a másikra, ezért tudatos, többlépcsős bérfelzárkóztatásra van szükség. Ezért javasolta a szakszervezeti oldal, hogy a következő három évben évi 9 százalékkal emelkedjen a minimálbér, és a stratégiai cél, hogy a nettó érték érje el az egy főre számított létminimumot.

Négy kilences

Szeretnék elérni azt is, hogy a most 16 százalékos szja (amely jövőre 15 százalék lesz) 9 százalékra mérséklődjön, ezzel a négyszer 9-es programmal az érdekképviseletek szerint jelentősen csökkenthető a bérlemaradás. Arra a felvetésre, hogy jövőre ennél jóval szerényebb, 2 százalék körüli minimálbér-emelést akar a munkaadói oldal, kiemelte: a folyamatban mind a három oldalnak részt kell vállalnia, a kormány például azzal tud segíteni, ha csökken a jövedelmeket terhelő adóelvonás.

Az alig másfél hete kezdett bértárgyalásokon egyelőre csak a szakszervezetek fejtették ki hivatalosan, milyen emelést szeretnének jövőre. A kormányoldal álláspontjáról hiába kérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, egy hete nem kapunk választ ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Forrás: mno.hu