Minden ötödik alacsony keresetű munkavállalót érint az automatizáció, ráadásul nemcsak a kétkezi munkásokat, hanem a szolgáltató szektorban dolgozókat is. Az OECD felmérés szerint az görögök és a spanyolok aggódhatnak a legjobban – írja a novekedes.hu.

Számos példa létezik arra, hogy a technológia hogyan változtatja meg a munkavégzési szokásokat, a mesterséges intelligencia és a robotikában bekövetkező fejlesztések miatt pedig egyre többen aggódnak, hogy egyáltalán lesz-e szükség a jövőben a munkájukra.

Az OECD becslései szerint minden ötödik alacsony keresetű munkavállalónál az automatizáció komoly rizikófaktort jelent, ráadásul nemcsak a kétkezi munkát végzők körében, hanem a mesterséges intelligencia fejlődésével a szolgáltató szektorban is – olvasható a Statista elemzésében.

Azok sorolhatók az alacsony keresetűek közé, akik az adott országban számított bér mediánjának a 75 százalékánál kevesebbet keresnek: ezek alapján pedig Görögországban és Spanyolországban félhetnek leginkább a munkavállalók attól, hogy az automatizáció miatt elvesztik a munkájukat.

Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt kell tartani, hogy az automatizáció nem feltétlenül fogja csökkenti a munkakeresletet: a technológiában való előrelépés új feladatokat és munkahelyeket terem, amely erősíti a gazdasági növekedést. Ezeknél a munkáknál pedig másfajta, új igények jelennek meg a munkavállalók képességeit és képesítéseit illetően.

Az Oxford Economics egyik legfrissebb kutatása ugyanakkor rávilágít, hogy azok a munkák, amelyek nagyobb átélést, alkotókészséget és társadalmi intelligenciát követelnek, várhatóan még évtizedeken át emberi részvételt követelnek.

Forrás: novekedes.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ