A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elnöksége októberi ülésén elfogadta a bértáblákra vonatkozó új tervezetet, amelyről konzultációt kezdeményez az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) - írja közleményében az FDSZ.

Dráviczki Sándor FDSZ elnök és Palkovics László ITM miniszter a szeptember 18-i találkozón több felsőoktatást érintő kérdést is átbeszéltek. Az FDSZ megerősítette, hogy kiemelten fontosnak tartja a bérszínvonal és a közalkalmazotti státusz kérdéseket - írja közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Ahogy beszámoltunk róla, a találkozón többek között szóba került az egyetemek várható fenntartóváltása és finanszírozási rendszerének átalakítása, illetve a nyelvvizsga-követelmény bevezetése a 2020-as felvételin.

A bértáblákra vonatkozó új tervezet szerint az egyetemi tanár 1. fizetési fokozat összegét havi 850 ezer forintra emelnék, az oktatók, kutatók bére pedig arányszámmal igazodna ehhez a bázisösszeghez. A fiatal oktatókat leginkább érintő beosztásokban (tudományos segédmunkatárs, tanársegéd, adjunktus) emelnék a fizetési fokozatok arányszámait, a tanári munkaköröknél pedig 3-ról 5-re emelnék a fizetési fokozatok számát.

A közalkalmazotti bértábla garantált bértételei megalázóan alacsonyak. Ezért a felsőoktatásban az oktatást/kutatást támogató munkakörökben dolgozó munkatársak számára önálló ágazati bértábla bevezetése szükséges, amelyre szintén elkészült az új javaslat. A gyakorló iskolákban dolgozó munkatársak számára a mindenkori minimálbér lenne a vetítési alap - írja az FDSZ a közleményében.

A javaslatcsomag érvényesülése esetén versenyképesebb feltételeket biztosítana a felsőoktatásban dolgozók számára. Az FDSZ Elnöksége bízik benne, hogy a tagság bevonásával kidolgozott javaslatok jó alapot szolgáltathatnak a minisztériumi egyeztetésekhez

- áll a közleményben.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!