Ha állami ösztöndíjas képzésre nyertetek felvételt, két kötelezettséget kellett vállalnotok. Egyrészt azt, hogy maximum a képzési idő másfélszerese alatt megszerzitek az oklevelet. Ha ezt nem teljesítitek - a 2020 januárjától hatályos szabályok értelmében - hazai munkaviszonyt kell fenntartanotok felhasznált állami félévenként 150 nap időtartamban, az adott képzés megszűnésének napjától számítva az ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül. A másik kötelezettség, hogy az állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányokkal megegyező időtartamot kell "ledolgoznotok" az oklevél megszerzését követő húsz éven belül, különben vissza kell fizetnetek az ösztöndíj összegét – írja az eduline.hu.

A képzési idő másfélszerese alatti diplomaszerzés, illetve - ha ez nem sikerül - a csúszás miatti munkaviszony-fenntartási kötelezettség alól mentesülnek azok, akik három gyermeket szülnek. Emellett kérelemre teljesítettnek tekintik a az oklevélszerzési kötelezettséget, ha a hallgató a diplomát tartós betegség, baleset, szülés vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes megszerezni.

A munkaviszony-fenntartási, illetve visszafizetési kötelezettségek egészét vagy egy részét - kérelemre - teljesítettnek tekintik, ha a hallgató azokat megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!