Évente másfél hónapot túlóráznak a rendőrök az emberhiány miatt. A rendőrség adatai szerint idén tavasszal 1600 rendőr hiányzott az állományból. A szakszervezetek szerint a legnagyobb problémát továbbra is az alacsony bérek jelentik. A Független Rendőr Szakszervezet úgy véli: egy pályakezdő rendőr 150-170 ezer forintot visz haza, miközben egy áruházláncban ennél jóval többet kereshet árufeltöltőként – olvasható az ATV weboldalán.

 Legyél Te is rendőr! A napokban került ki a rendőrség oldalára, hogy a rendőri hivatást választó érdeklődők jelentkezését várják a rendészeti szakgimnáziumok. Szükség is van az utánpótlásra, mivel tavaly kétezernél is többen hagyták ott a rendőrséget.

Azt ki lehet jelenteni, hogy 150-170 ezer forint nettó keresettel kezdenek a tiszthelyettesek, ami igen kevés. A közszektornál a bérek stagnálták, a versenyszektornál pedig komoly emelkedések voltak, és az olló nagyon kinyílt. És, már egy áruházlánc feltöltő pultjánál is többet lehet keresni, mint egy tiszthelyettesi beosztásban

– nyilatkozta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

Nagyon sokan hamar feladják a rendőri hivatást.

Sajtóhírek szerint vannak, akik azért szerelnek le, mert miután a fővárosba költöztek vidékről, nem tudták fizetni még az albérletet sem. A 24. hu számolt be róla, hogy a távozók 44 százaléka legfeljebb négy évig volt rendőr. De, jelentős azoknak a száma is, akik kevesebb, mint kilenc évet dolgoztak rendfenntartóként.

Az emberhiány miatt átlagosan másfél hónapot túlórázott tavaly egy rendőr.

Aki elkezd túlórázni, ahelyett a másik munkába valakit megint túlóráztatni kell, tehát ez oda-vissza történik, így jött ki a mindenki számára a másfél hónapos túlórakeret, ami iszonyatosan sok, közel hatmillió túlóra volt az elmúlt évben, ezt azért nem szabadna hagyni

– árulta el Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.

Az ORFK a sajtó megkeresésére azt írta, hogy 2010-hez képest csaknem hatezer-négyszázzal emelkedett a hivatásos állomány létszáma, így 2018-ban majdnem 40 ezer rendőr teljesített szolgálatot. A vidékről a fővárosba költöző rendőrök pedig albérleti díj hozzájárulást is kaphatnak.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!