Több tízezer forinthoz juthatnak az idősek a következő hónapban. A nyugdíjprémium mellett a nyugdíjkiegészítés is novemberben érkezik. A legszerencsésebbek akár 33 ezer forintot is kaphatnak. Közben a nyugdíjjárulékok terén is átalakulások következnek.

 Tárt karokkal várhatják az idősek a novembert. Nem véletlen, a nyugdíjprémium mellett az éves kiegészítés is az őszi hónapban érkezik. Előbbi a 22 ezer forintot, utóbbi a 11 ezer forintot is elérheti, amivel a nyugdíjasok markát akár 33 ezer forint is ütheti hamarosan. Svájci indexálás esetén ugyanakkor – egyes számítások szerint – akár 4-5%-kal is magasabb emelést kaphatnának az idősek.

A prémiummal kapcsolatban az egyik legnagyobb újítás, hogy azok is megkapják majd, akik idén vonultak nyugdíjba – ezt már a nyugdíjszakértő jegyezte meg az ATV Start című műsorban.

Az is jogosult, aki például novemberben kap először ellátást, így néhány tízezerrel többen jutnak hozzá tavalyhoz képest. A maximális 22 ezer forint azoknak jár, akiknek ellátása egyébként is meghaladja a 80 ezer forintot, akiknek ennél kevesebb, azok picit kevesebbet kapnak – tette hozzá.

Közben a nyugdíjkiegészítés is jár, miután az idei emelés mértéke is alacsonyabb volt, mint a tényleges infláció. Nem mindig volt azonban ez így, hiszen egy ideig a felültervezés volt jelen még az Orbán-kormányban is, amivel pedig többet kaptak. Az átlagnyugdíjra vetítve ez nagyjából 11 ezer forintra esik, de ezt mindenki úgy számolhatja ki, hogy a saját ellátásának veszi nagyjából a 8%-át.

Közben az önálló nyugdíjjárulék megszűnik január elsejével.

A gazdaságvédelmi akciótervben foglaltak alapján a keresetet terhelő négyféle járulék szerepét egyetlen nagy járulékalap venné át a következő évtől. Farkas szerint ez akár előremutató lépés is lehet, főleg akkor, ha a kormányzat ezzel a bruttó bér fogalmát szeretné rendezni, ami jelenleg köztes állapotban van szerinte.

Időközben a nyugdíjpénztáraknál is újdonság történik, legalábbis azzal, hogy az MNB új módszert vezet be a hozamos összehasonlítására.

Ahogy a hiteleket a THM-mel, úgy a pénztárak hozamait a tkm-mel (teljes költségmutató) lehet majd összevetni. A szakértő szerint ez segíti az embereket, hogy összevethessék a nagyon nehezen összevethető termékeket. Ezt a nyugdíjpénztárakra is kidolgozták, amelyet idővel minden szervezetnek kötelező lesz használnia.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!