Már a közszolgáltatás biztonságát is veszélyezteti a munkaerőhiány, ezért a bértárgyalások sürgős megkezdését, s mielőbbi béremelést szorgalmaz a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) munkavállalói oldala. A MÁV-csoportnál, Volán-társaságoknál, vízi közműveknél és a Magyar Postánál tevékenykedő szakszervezetek napokon belül eljuttatják elvárásaikat a tulajdonosokhoz – tudta meg a Portfolio.

 Közösen kezdeményezik a bértárgyalások megkezdését és sürgős béremelést a közszolgáltatásban dolgozók szakszervezetei annak érdekében, hogy garantálhassák a szolgáltatások biztonságát.

Az ágazatban ugyanis drámai a létszámhiány, ezért veszélybe kerülhet a zavartalan működés. Erre a súlyos problémára a tizenhat szervezet – szakmai szövetségek, érdekképviseletek, minisztériumok, stb. – tömörüléséből tavaly létrejött KVKF munkavállalói oldala egyértelműen a béremelést tartja a leghatékonyabb megoldásnak.

Különösen aggasztja az érdekvédőket, hogy a különböző ágazatokban már megkezdődött stratégiai átalakításról és annak hatásairól szinte semmit nem tudni, s ezért munkavállalók ezrei élnek, dolgoznak totális bizonytalanságban.

A KVKF munkavállalói oldala elvárja, hogy a változásokról sürgős és teljes körű tájékoztatást kapjon. Közös levelükben az átalakítás részleteinek egyeztetésére, a párbeszéd fontosságára is felhívják a tulajdonosok figyelmét.

2018. február 12-én új testülettel, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumával bővült a nemzeti szintű munkaügyi kapcsolatok rendszere. A KVKF tizenhat résztvevő – szakmai szövetségek, érdekképviseletek, minisztériumok – részvételével alakult azért, hogy szervezeti keretet biztosítson a köztulajdonban működő, közszolgáltatást végző vállalkozások országos és ágazati munkaadói, valamint munkavállalói szereplőinek, s a kormánynak is, hogy rendezett kereteken belül, a munkabéke megőrzésével folytassanak egyeztetéseket.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!