Leemeltek a számlájukról egy vitatott összeget, amelyet nem kellene megfizetniük, ha egyház lenne a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – írja a HVG.

Egy dolgozójának sem utalt többet 130 ezer forintnál a legutóbbi fizetéskor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, sokuk járulékainak befizetésével pedig évek óta gond van – jelezte az RTL Klub Híradójának a szervezet egyik munkavállalója. Ő a fizetése nagyjából felét kapta most meg, és

attól tart, a bizonytalanság miatt sokan felmondanak, így nem lesz, aki gondoskodjon a rászorulókról.

Iványi Gábor, az idősgondozást, hajléktalanellátást végző, menekültek segítő, iskolákat üzemeltető testvérközösség vezetője a csatornának erre reagálva azt mondta:

A packázásnak egy egészen egyedülálló formájával van dolgunk.

A lelkipásztor, korábbi országgyűlési képviselő, aki sokszor bírálta a kormány menekültügyi és szociális politikáját, a Híradónak elmagyarázta: a hiányt az okozta, hogy egy öt évvel ezelőtti, vitatott összeget emeltek le a számlájukról, amit nem kellene fizetniük, amennyiben egyház lennének. Ezt a státuszt azonban nyolc éve elvették a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől, így a személyi jövedelemadó egy százalékára sem pályázhatnak. Azóta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondta: ez jogtalan.

Iványi a csökkentett fizetésekről korábban körlevelet küldött a dolgozóknak,

amelyben azt írta: "A kormány nyolcéves sanyargatásának következtében a mai napon sajnálatos módon nem áll rendelkezésre az az összeg, amellyel a munkatársaink teljes munkabérét ki tudnánk fizetni." Azt is megjegyezte, hogy mindent megtesznek "a kormányzat által visszatartott, intézményeinket jogosan megillető támogatásokat megszerezzük, és az elmaradt kifizetéseinket rendezzük". Bízik abban – jelezte –, hogy a hónap végére ez sikerülhet.

A csatorna megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy az alkotmánybírósági és a strasbourgi döntések ellenére miért nem kapta vissza az Iványi vezette szervezet az egyházi státuszt. Az a válasz érkezett: "az egyházi törvény áprilisban hatályba lépett módosítása egyértelművé teszi, mely vallási közösség milyen szervezeti szinten kérheti nyilvántartásba vételét a bíróságtól".

A vonatkozó jogszabálymódosítás alapján azok a szervezetek nem kaphatnak egyházi státuszt, amelyek közcélú tevékenységükre bármilyen támogatást igénybe vesznek.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!