Ha szeptembertől nem tanultatok tovább és még munkát sem találtatok, december közepétől saját zsebből kell fizetnetek az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t. Mutatjuk a részleteket.

 Kiknek kell fizetni?

Azoknak, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonyuk, és még munkát sem találtak. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát

az államvizsgázott, de diplomát még nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mikortól kell fizetni?

Ha idén tavasszal fejeztétek be a középiskolát, egyetemet vagy főiskolát, október 31-ig érvényes a diákigazolványotok, ezután pedig még 45 napig vagytok jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Tehát december 16-tól kell TB-t fizetnetek. Ehhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamelyik ügyfélszolgálatán kell bejelentkeznetek.

Ha december közepéig munkaviszonyotok keletkezik, természetesen nem kell elkezdenetek az egyéni TB-fizetést, és a NAV-nál sem kell bejelentkeznetek. Ha pedig álláskeresési járadékot igényeltek, az további 90 napra mentesít titeket a fizetési kötelezettség alól.

Mennyit kell fizetni?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2019-ben 7500 forint

(250 Ft/nap), amelyet a bejelentkezés időpontjától havonta kell fizetni. 2020-ban a TB összege havi 7710 forintra (napi 257 forintra) emelkedik majd.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!