Egyre jobban fizetik a kétkezi munkát, sok helyen ma már a szakképzettség sem fontos: a cégek tárt karokkal várják a dolgozni, tanulni, fejlődni vágyó lelkes magyar munkaerőt. A Pénzcentrum cikke.

 Rengeteg képzettséget nem igénylő munkát lehet találni az álláshirdető portálokon, melyek egyre jobb fizetésekkel kecsegtetnek. Találni raktáros munkát havi nettó 245 ezer forintért, takarítói munkát akár havi nettó 300 ezer forintért, de ma már tojásválogatóként is meg lehet keresni a havi 170 ezret.

Ám egy hirdetés kiemelkedik mind közül: rendszerüzemeltető karbantartót keresnek internet-tv bekötésére. Betanított munkáról van szó, sem végzettség, sem nyelvtudás nem kell hozzá, csupán egy B kategóriás jogosítvány.

Az elérhető bruttó bér 520 ezer forint.

Az egy hetes betanítást és a vizsga költségét is a munkáltató állja.

Meddig nőhetnek még a bérek?

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb augusztus 30-án tette közzé a friss kereseti statisztikáit, melyből kiderült, hogy júniusban a bruttó átlagkereset 364 800 forint volt, 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Molnár Dániel, a Századvég elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte, a keresetek júniusban is kiemelkedő mértékben, 10 százalék feletti ütemben nőttek. A bérek növekedési üteme továbbra is meghaladja az év eleji minimálbéremelés mértékét. Ebből arra lehet következtetni, hogy a béreket leginkább a vállalatok változatlanul erős munkaerő-kereslete befolyásolja.

A Századvég elemzője az év egészére 10 százalék feletti béremelkedést vár.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a júniusi bérek alakulására hatással volt a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum emelése. Arra hívta fel a figyelmet, hogy 2015 óta az egyedi kifizetésektől megtisztított rendszeres bérek 51,1 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent a hazai nemzetgazdaság történetében. A Takarékbank vezető elemzője kiemelte, hogy a közszféra a gyenge pontja továbbra is a jelenlegi bérdinamikának, míg a versenyszféra felülmúlja az átlagot, de az idén nyártól már elindult és 2022-ig 72 százalékkal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek gyorsíthatnak majd a dinamikán, mivel mintegy 90 ezer embert érint.

Forrás: Pénzcentrum

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!