Csak részegyezséget sikerült elérniük a szakszervezeteknek a Volán-társaságokkal azzal kapcsolatban, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) júliustól megvalósult csökkentéséből származó megtakarítást bérre fordítják a munkáltatók – közölte a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) – írja a Magyar Nemzet.

A munkaadói szövetség, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége javaslata arról szólt, hogy július 1-jétől december 31-ig havonta bruttó hétezer forintban részesülnek a munkavállalók egyösszegű kifizetés formájában. A szakszervezetek viszont határozottan elutasították ezt a megoldást, mivel számukra csak az alapbéresítés az elfogadható, vagyis az adócsökkentésből származó különbözettel arányosan megemelik a dolgozók alapbérét.

 A szakszervezet kiemelte: nem tartják elegáns lépésnek, hogy a vállalat egyfelől további egyeztetést emleget, másfelől javaslatáról úgy beszél, mintha a munkáltatói oldal azt elfogadta volna. A szakszervezetek aláhúzták, hogy kizárólag az alapbéresítés feltételeiről hajlandóak tárgyalni, mivel szerintük a lépéssel valamelyest javítható a munkavállalók hangulata. A szochoból megspórolt összeg alapbéresítése a KMSZ szerint azért is kiemelten fontos, mert az idei, ötszázalékos bérfejlesztés érzékelhető nyomot hagyott a munkavállalók közérzetén.

 A három évre szóló megállapodást eredményesnek tartja a szakszervezet, mivel szűkült a bérolló a versenyszféra ágazati átlagbéréhez képest, ám megjegyzik: csalóka ez a mérsékelt bérfelzárkózás, mivel az a túlórapénzek és a különböző pótlékok nélkül nem valósulhatott volna meg. Jövőre legalább 15 százalékos bérrendezést tartanak elfogadhatónak a képviseletek.

 Korábban írtuk: ősztől újabb, hosszú távú bérrendezésről kezdődhetnek egyeztetések az állami cégeknél, területenként ez eltérő lehet. A Volánnál, a vasútnál, a postánál és a víziközmű-szektorban 2017 és 2019 között az idén lejáró megállapodás szerint átlagosan 30 százalékkal nőttek a keresetek.

 Forrás: Magyar Nemzet

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!