A frissdiplomások átlagbére magasabb, mint az országos átlagfizetés, ám a nemek szerinti bontásból kiderül, valójában a férfiak bére húzza fel a statisztikákat. A Frissdiplomások tanulmány elképesztő különbségeket tár fel: van olyan szakma, ahol 64 ezer forinttal visznek haza többet a férfiak ugyanazért a munkáért. – írja az eduline.hu.

A nők minden fő képzési területen alacsonyabb bérre számíthatnak, mint a férfiak. Míg az összátlag nettó 179,45 ezer forint a diplomások körében, a nők csak 158 ezres fizetésre számíthatnak átlagosan. A statisztikát a férfiak 213 ezres bére húzza az országos átlagbér fölé.

A nők frissen kikerülve a felsőoktatásból egyik képzési területen sem érik el a 200 ezer forint nettót, holott a férfiak esetében ez többféle diplomával is reális elvárás. Itt a friss lista: ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni

Műszaki területen a frissen végzett nők bére a nettó 160 ezret sem éri el, míg férfi kollégáik 220 ezernél is magasabb havi nettóra számíthatnak. A szintén jól fizető informatika és gazdasági pályán komoly különbség van a nemek között, míg a férfiak 262 ezer nettót kapnak átlagosan, a nők egyedül informatikai végzettséggel közelítik a 200 ezret, de még azzal sem érik el, így is „csak" 194,99 ezer forintot keresnek – itt a nemek közötti különbség 64 ezer forint. A gazdaságtudományi területen a különbség a nemek között 65 ezer forint.

Legalacsonyabb átlagbért a tanulmány nők esetében sporttudományi diplomával regisztrált, itt mindössze 132 ezer forintra lehet számítani. A nők bére egyébként csak a fent felsorolt, legtöbb fizetéssel kecsegtető területek esetében érte el a diplomás átlagot.

Forrás: eduline.hu