Az idei első félévben az egy évvel korábbinál 37 százalékkal volt több a 65 évnél idősebb dolgozó – számolta ki az Azénpénzem.hu a KSH adataiból. Hatvan felett már több mint 350 ezren dolgoznak – közülük nem mindenki szívesen. Mégis munkaerő-piaci „tartalékként” néznek az idősebbekre, akár betegesek, akár nem.

A munkanélküliségi ráta szerint lényegében a teljes foglalkoztatottságnál tart a magyar gazdaság, de még lehet javítani a mostani helyzeten – állította a KSH tegnap megjelent adataira reagálva Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Ki is fejtette, hogy az idősebb korosztály nagyobb arányú munkába állítására gondol.

A 60-64 éves korosztályban 2006-tól 2013-ig 13 százalék körüli volt a foglalkoztatottság aránya. A korai nyugdíjba vonulásra vonatkozó szabályok szigorítása miatt mostanra – tette hozzá az elemző – a háromszorosára emelkedett a mutató. Németh úgy véli, a jelenlegi alig több mint 40 százalékos arány is csekélynek tekinthető.

A nyugdíjas korúak munkaerő-piaci tartalékként kezelésével kapcsolatban célszerű lenne arra is figyelni, hogy Magyarországon nem túl jók az életkilátások, és az egészségben töltött évek is erősen kevesellhetők.

A szakember szerint a nyugdíjkorhatár emelése növelhetné ebben a korosztályban a foglalkoztatást. Mint hozzátette, az is segíthetne, ha a 60-64 évesek részmunkaidős állást vagy távmunkát vállalnának, ezzel is enyhítve a munkaerő-piaci problémákat. Ezek az alternatív foglalkoztatási formák pedig más, szintén alacsony foglalkoztatottságú korosztályokban, például a fiataloknál vagy a gyermeket nevelő anyáknál is javíthatná a mutatókat.

Már beléptettek kemény kényszereket

A dolgozó nyugdíjasok számát eddig is jelentősen alakították a különböző szabályozások.

A 2009-ben végrehajtott korhatáremelés alapján a 1947–51 között született korosztályok számára ezután is 62 éves kortól volt megállapítható az öregségi nyugdíj. A később születettek számára a 2014-es évtől kezdődően a 2022-es évig bezárólag félévenként fokozatosan emelkedik a korhatár. Ennek alapján az 1953-as születésűek 63 évesen, az 1955-ös születésűek 64 évesen, az 1957-es születésűek 65 évesen vehették, illetve vehetik majd igénybe az öregségi nyugdíjat.

A Fidesz-kormány már uralkodása elején megszüntette a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjat, és elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét (azt, hogy ez jogszerűtlen lépés volt, már az Alkotmánybíróság is kimondta, de a minisztérium nem érzi úgy, hogy lépnie kellene). A Kúriához került egyik ügyben (a végzés itt található) a 91,5 ezer forintos rehabilitációs ellátást 41,8 ezer forintra csökkentették. Nem nehéz átlátni, hogy a rokkantak számára létfontosságúvá vált, hogy kilépjenek a munkaerőpiacra. Persze, ha egyáltalán képesek.

Hasonló a helyzet azokkal is, akik méltán számíthattak volna korábbi nyugdíjazásra – például mert annyira megterhelő szakmában dolgoztak –, de ezt elvették tőlük. Most azonban kifejezetten a nyugdíjasok munkavállalásával foglalkozunk, ami önmagában sem annyira könnyű feladat.

Rekord mennyiségű idős dolgozik most

Folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik nyugdíj mellett munkaviszonyban vállalnak kereső tevékenységet – mondta el a Magyar Nemzetnek még nyáron a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár kifejtette: a múlt év végén 75 ezren szerepeltek a kimutatásban, az érintettek száma áprilisban már átlépte a százezret. Ez a lendületes növekedés nyilvánvalóan az adótörvények módosításának köszönhető. Tállai is részletezte, hogy az új szabályozásnak köszönhetően százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében.

A pénzügyminiszter helyettese nyilván pontos számokat mondhat, de azért megnéztük, hogy a KSH adatbázisa mit mutat a foglalkoztatottak korcsoport szerint bontása szerint. Mint a grafikonon is jól látszik, a már szinte egészen biztosan (azért 65 év felett is lehet továbbdolgozó, de ez nyilván elég ritka) nyugdíjban levők között valóban nagyot ugrott a foglalkoztatottak száma. A növekedés azonban, ha nem is ilyen kiugró mértékbe, de már 2016 óta meglehetősen dinamikus volt.
 

Az idei első félévben az egy évvel korábbinál 37 százalékkal volt több a nyugdíjas dolgozó. A 60-74 éves korosztályból a KSH adatai alapján az Azénpénzem.hu számítása szerint 2019 júniusára már 352,2 ezren álltak munkaviszonyban, ami 2018. azonos időszakához képest 11,3 százalékos növekedés (tíz éve még alig több mint 100 munkavállaló volt a korcsoportban). Ebben a körben egyébként feltűnő (21-32 százalékos) bővülést a 3-5 évvel korábbi időszak hozott.

Forrás: azenpenzem.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!