A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elkészítette saját konzultációját a hivatásos tűzoltók között. Riasztó eredmény született – írja a Népszava.

El tudnák képzelni a Fidesz-kormány egyik plakátkampányát mondjuk ezzel a két mondattal?

Itthon minden egyre szomorúbb. Szar az egész, úgy ahogy van.

Oké, hülye kérdés volt. Ehhez a két mondathoz nem Habony Árpád kell, hanem csak két tűzoltó, akik nem azért kapják a fizetésüket, hogy félelmet keltsenek és gyűlöletet szítsanak a választókban, hanem azért, hogy tüzet oltsanak. Akkor is, amikor ilyen mondatok jutnak az eszükbe.

Az van, hogy a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete idén már második alkalommal indított közvélemény-kutatást a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdésekről, és többek között ilyen és ezekhez hasonló válasz is született jócskán.

A ténylegesen vonulós beosztású, hivatásos tűzoltók nem beszélik a propaganda nyelvét, ha a hivatást és az életpályát érintő problémáikról és kívánságaikról van szó. A szakszervezet kérdőívét augusztus 1-jétől számítva két hét alatt összesen 1392 tűzoltó töltötte ki, és hiszünk a konzultáció szervezőjének, miszerint a válaszok híven tükrözik a tűzoltótársadalom véleményét és álláspontját, úgy nem is nagyon értem, hogy milyen csoda folytán létezik ma még Magyarországon a tűzoltóság intézménye.

A közvélemény-kutatás összesen tíz feleletválasztós és kifejtős kérdésből állt vegyesen, és többek között a pályaelhagyás, az eltörölt szolgálati nyugdíj és a béremelés is téma volt. A pályaelhagyás kérdésére adott válaszok eredménye riasztó:

a tűzoltók 73,9 százalékának, azaz közel háromnegyedének már megfordult a fejében, hogy elhagyja a hivatását.

Az eltörölt szolgálati nyugdíj kapcsán a tűzoltók 88,6 százaléka szerint járna a kedvezményes nyugdíj 25 év aktív szolgálat után, és a válaszadók közel fele választaná a 25 év szolgálat és betöltött 50 éves kort a szolgálati nyugdíj feltételeként. A kutatásból kiviláglik, hogy a tűzoltók rendkívül kevesellik a fizetésüket,

a megkérdezettek több mint fele minimum 50 százalékos, 38,5 százaléka 50 százalék feletti fizetésemelést szeretne.

50 százalék alatti fizetésemeléssel a tűzoltók mindössze 11,2 százaléka elégedne meg. És akkor innen kellene visszakanyarodnunk a kifejtős kérdésekre adott válaszokhoz, amikkel ezt a cikket elkezdtem. Hogy itthon minden egyre szomorúbb, és szar az egész úgy, ahogy van. Ha érez magában bárki erőt ahhoz, hogy a sajátján kívül szembenézzen a mindennapi hőseink depresszív valóságával is, akkor a teljes értékelés mellett a számtalan szomorú mondatot a szakszervezet oldalának alján, letölthető pdf fájlokban olvashatja el a tűzoltóktól

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!