Akár a hazai egészségügyet sújtó kritikus emberhiányra is gyógyírt jelenthetne az orvosok új típusú bérrendezése – írja a Blikk.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerdán vetette fel, hogy bruttó 900 ezer forintos minimális alapbért kellene kapniuk a szakorvosoknak és a fogászoknak. A követeléseiknek a szeptember 21-re kitűzött nagygyűlésükön adnak majd hangot, amire több minisztériumot is meghívtak, hogy a – MOK szerint – kudarcba fulladt bértárgyalásokat folytatni tudják a kormányzattal. Éger a Blikknek arról beszélt, hogy elképzeléseik szerint egy nyugdíj előtt álló orvos már az alapbér kétszeresét vihetné haza, vagyis az alapbérre előremeneteli bértábla épülne. 

– Ha a fizetések rendezése párosul a hálapénz rendszerének kivezetésével és megtiltásával, a kettő együtt komoly tényező lehet a külföldi orvosok hazahívásában – mondta a kamara elnöke. Egy két éve készült felmérés szerint egyébként a magyar szakorvos elvárt nettó keresete 486 ezer forint lenne, ami valamennyivel kisebb, mint a javasolt, nettósítva közel 600 ezer forintos alapbér. Dénes Tamás sebész, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke korábban dolgozott Angliában: mint mondta, ott egy fiatal szakorvos nettó 42 fontot keres óránként. Ez egy hónapra vetítve, forintba átszámolva mintegy 2,4 millió forintot jelent, miközben itthon jelenleg egy kezdő szakorvos 300-350 ezer forintot vihet haza. 

– Kint egy orvos egymillió forintot tud félretenni, itthon többségük összesen nem keres ennyit. De nem nyugati béreket kell megadni itthon, mert az nem lehetséges, hanem egy tisztességes magyarországi léthez való fizetést kell adni az orvosoknak. Ha a 900 ezer forintos alapbérre egy teljesítményalapú finanszírozást is bevezetnének, az biztosan stabilizálná az itthon maradt kollégák számát – magyarázta lapunknak az érdekképviseleti vezető. 

Hozzátette: a hálapénz visszaszorítása nemcsak a bérrendezésen múlik, mivel az akkor szűmik majd meg, ha a betegek nem akarnak pénzzel előnyt szerezni az embertársaikkal szemben. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), hogy megtudjuk, fontolóra veszik-e a 900 ezer forintos alapbér gondolatát. Válaszukban azt írták: a tárca eddig is tárgyalt, ezután is kész tárgyalni a MOK-kal. 

Forrás: Blikk

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!